18
May
2017

U Bwindi-Neprobojno Velike Majmune Projekt

Originalni: The Bwindi-Impenetrable Great Ape Project

==================================================

Bwindi

U Bwindi-Neprobojno Velike Majmune Projekat (BIGAPE) je počelo u 1996 u Bwindi-Neprobojno Nacionalni Park na jugozapadu Ugandi. Istraživanje je glavni cilj je bolje razumijevanje ekološki vezu između parku je populacija planinski gorila (Gorila gorila beringei) i čimpanze (Pan to nije baš dobra ideja schweinfurthii). Svjetska populacija planinski gorila trenutno se procjenjuje na 600, pola od čega žive u 331 kvadratnih kilometara od Bwindi. U Bwindi čimpanza broj stanovnika je nepoznat, ali otprilike procjenjuje na 350-400. Obližnje Virunga Vulkana Očuvanje Području ima populaciju od oko 300 planinski gorila ali ne i šimpanze, pravi Bwindi jedini šumu u Africi u kojoj je ova dva majmuna desiti zajedno.

Bwindi je Afro srednje eurposko alpsko područje prašume sa izuzetno visok nivo vrsta endemism. Park je na UNESCO-a lista svijet naslijeđa zbog svoje ekološki jedinstvenost i prirodne ljepote. Bwindi je dom broj ostalih primata, uključujući i crno-bela colobus (Colobus guereza), Ja’Hoest je guenon (Cercopithecus sam’hoesti), crveno repim guenon (C. ascanius schmidti), plavi guenon (C. mitis mitis), vervet (C. aethiops), babun (Papio anubis) plus noćni prosimians. Pored toga, postoji duiker (Cephalophus nigrifrons), slon (Loxodonta africana), bushbuck(Tragelaphus scriptus), bushpig (Potamochoerus larvatus), ogromne sume svinja (Hylochoerus meinertzhageni) i nekoliko mali mačak vrsta. Više od 350 vrsta ptice imaju snimljeno, za koje su mnogi regionalnog endemics.

Projekt

Projekt je počeo nakon 1995 posjete parku je pokazao da je imao potencijal za provođenje istraživanja na obje čimpanze i gorile da dijelili stanište i resurse u njemu, sa važnim posljedice za očuvanje upravljanje politika.

Ključ pitanja da smo obraćajući se uključuju:

 • Šta je stepen dijetalna preklapanja izmedu Bwindi čimpanze i gorile?
 • Ima li hrane takmičenje, u svakom direktan ili indirektan, između dvije vrste?
 • Rade dvije vrste ikada koristio, ili se takmiče na istom emocionalno lokacija?
 • Šta aspekte Bwindi gorila stanište koristiti ukazuju smjernice za gorila očuvanje menadžment?
 • Šta čimpanza/gorila sympatry u Bwindi govore o evolucije ekologiju drevnih zajednica izumrli hominoids?

SPECIFIČAN CILJEVA

Gorila istraživanja u Bwindi je zastao da daleko iza onog u Virunga Vulkana, rezultatom da uprkos veliki ekoturizma program, čak ni najosnovnije detalje ekologiju i ponašanje od 300 gorile koji nastanjuju parku su samo sada biti naučio. Projekat ciljevi su:

 1. Prikupljanje podataka na jedan naviknuti gorila grupa (Ruhija “istraživanja” grupa) da istraži dijetu, i kreću se, i emocionalno ponašanje od buva i uzorci hrane i neposrednom posmatranju. Ovo dio projekta provodi John Bosco Nkurunungi, doktorata kandidat na Makerere Univerziteta, koji je takođe imala obuku na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji. Od augusta 1997, Nkurunungi je proveo sam tri godine u polju prikupljanje ponašanja i ekološki podatke o gorilama. Doktorsku tezu je u pripremi, kao i nekoliko dnevnik članci otkriva svoje rezultate.Ovi članci će biti dostavljeni UWA po objavljivanju.
 2. Kolekciju od iste vrste ekološki podatke o čimpanza stanovništva. Čimpanze ne može biti pratila iz blizine, ali ponavlja susreta s njima u šumi su ih napravili vidljivih iz udaljenosti od 30-40 metara kroz dvogled i dozvoljava nam da identifikuje pojedinaca. Ovo prepoznavanje je važno za učenje veličinu čimpanza zajednice i kući domet zauzima. Skupljamo izmet za dobijanje informacija na dijetu, i rekord emocionalno podatke, kao što su visina, drvo vrsta, i lokaciju da bolje razumijem čimpanza stanište koristiti.Koristi GIBBS, očekujemo da generišu ogromnu sezonske i godišnje karte stanište koristiti, dijeta, i druge ekološki varijabli za oboje čimpanze i gorile.
 3. Phenological praćenje, a vegetacija analizu u studiju sajt. Studije sajt je oblast od otprilike 15 kvadratnih.km. u Ruhija dio parka, i obuhvata kući kreće od nekoliko gorila grupa a najmanje jedan čimpanza zajednice. U ovom području ima najmanje četiri unhabituated gorila grupe, jedan naviknuti gorila grupe, i čimpanze zajednice nepoznati ali značajan broj. Dva transects uspostavljene sastoji oko 200 drveća, a mi smo plan da se proširi ovaj uzorak u budućnost godina.

Gorila ponašanja ekologiju

Za protekle tri i pol godine, Nkurunungi prikupio ekološki podatke o gorila gnezda, počevši i dijeta u gornjem elevacija Ruhija delu parka. Istovremeno, Stenford i polje pomoćnik (M. Keiver) prikupio slične podatke o gorila grupa u donjem elevacija, Nkuringo sekcija parku. Preliminarne rezultate pokazali sljedeće (podaci su i dalje pod analizu i prvi novinskom članku o rezultatima je u pripremi):

 1. Bwindi gorila dijeti je, bar sezonski, znatno veći u voca nego je da je u blizini Virungas gorile. Više od 20% balegu uzorke Ruhija gorile sadrži seme zrele voće tokom nekoliko mjeseci. U drugim mjeseci, međutim, gorila dijeti je, u suštini, 0% voće, sličan u Virungas.
 2. Bwindi gorile zaraditi više koristiti šumske podloga, penje se da se hrani na lišce, voće, i epifiade. Silverbacks također popeti, u puta visoki kao 40 metara iznad zemlje. Ovo ponašanje je izuzetno retko među Virungas gorile.
 3. Bwindi gorila dijeti je prilično sličnu onoj od Bwindi čimpanze u nekoliko mjeseci. Sezonski, dvije vrste balegu oboje je sadržano u velikoj mjeri sjeme ista tri voće vrsta, Chrysophyllum sp., Cassina aethiopica, Podocarpus sp. i Syzigium guineense.
 4. Bwindi gorile putuju dalje dnevno od svoje Virungas kolege; putuju dalje dana kada se hrani teško na voca nego kad su se hrani vlaknastim hranu.
 5. Možda u skladu sa svojim veće arboreality, Bwindi gorile su mnogo je verovatnije da izgrade gnijezdo za drveće od svoje Virungas kolege, koji gnijezdo sasvim na zemlji. Kad se drvo-emocionalno, Bwindi gorile skoro uvek izabrati isto drvo vrsta, Echizogwa, mali understory drvo.

Šimpanza ponašanja ekologiju

Od juna-August 1997, Stanford obavio preliminarnu studiju lokalne čimpanza populacije u Nkuringo područje. Šimpanza stranke su kontaktirali dnevnik; zabavu veličina je veća od ili veličine 15 za jedan 7 dana period, tokom koje su se hranili gotovo isključivo na plodove dva vrsta drveta (Cassina aethiopica i Chrysophyllum gorungosanum [Sapotaceae]). Koristi formula za zajednicu veličine procjeni od Yamagiwa i al., pretpostavljamo da Nkuringo čimpanza zajednice da sadrži najmanje 40 članova. Na temelju procjena iz Buhoma područje i ekstrapolacija da ostatak park pruža jako gruba procjena oko 350-400 čimpanze u Bwindi, odnosno ova vrsta je u izobilju lokalno od gorile su. Slijedi na gorile u isto dolini tokom ovaj put pokazao također su se hranili isto dva voće vrsta.>Od juna 1998 do juna 1999 sakupili smo daily podatke o čimpanza je teško palo, i kreću se, i dijete. Ovo, zajedno sa GPS mapiranje od Nkuringo područje, dozvoljeno nam je da je stavim zajedno detaljna mapa stanište koristi obe čimpanze i gorile. U januaru 2000 preselili smo se projekat Ruhija i od prikupljenog 18 mjeseci podatke na čimpanze i gorile.Preliminarni posmatranja je predložio da čimpanze pojaviti na viši gustinu blizu Ruhija, na osnovu gnijezdo densities, nego u drugim dijelovima parku gdje su prevrnuli smo ih. U Maju, 2001, bili smo svjedoci po prvi put gorile grupe hrane u isto drvo (Fikus natalensis) sa članovi naše čimpanza zajednice. Nisu djelovati, ali prišao u roku od tri metra od jedni druge i nahranjen u blizini grane. Analiza čimpanza fekalnih uzorke je pokazala da su mnogi od svoje hrane (uglavnom smokve) nije važno hranu stvari za gorile tokom ovog mjeseca.

Drugi nedavne nasli je da Bwindi čimpanze su više dvonožna u držanje, barem kada se hrani na drveću, od druge dokumentovano čimpanza populacija. Tokom Možda, 2001, dok se hrane u Fikus sp., u Ruhija čimpanze hranila u drvo bipedally (stoji na najveći terminal grane) češće u deset dana period od drugih studije su snimljeni za godinu ili više. Ukupno je 38,5 sati ima podatke prikupljeno na 20 pojedinaca, tokom koje 78 slučajeva bipedalism od devet pojedinci zabilježeno, prosječno 0.49 borbi na posmatranju sat za cijelu zajednicu. Sve bipedalism dogodilo arboreally na veći udove u Fikus natalensis, i svi slučajevi su se desila u fig voće hrani kontekstu. Pojedinci različite široko u njihovim tendenciju da dvonožna, kao prosječna trajanja njihove dvonožna puta. Jedan mladić je dvonožna najmanje 24 puta za otprilike 20 kontakt sati. Uzorak uključena četiri odraslih muškaraca i cetiri odrasle zenke; muškarci su dvonožna značajno češće nego žene. Rukopis za ovo ponašanje je trenutno u pripremi.

Treći nedavne nasli je da čimpanze u sjevernom, “Kayonza” sektor (koji zovemo Byumba čimpanze) pokazati tendenciju da ponekad gnijezdo na zemlju. Ovo su vjerovali da je noć gnezda, i izgleda da su lokalne kulture tradicija datira bar četrdeset godina. Rad na ovom sredstva u podnijela za objavljivanje (Maughan i Stanford, pod razmatranje).

Šimpanza Alat Koristiti

Bwindi čimpanze koristiti dvije vrste držati instrumente da izvući dušo dva bee vrsta. Alat je bio našao padne u dvije velicine kategorije. Devet alat našao na bazi tri drveta sadrže gnijezda od bockanja Api mellifera imao znači da dužina 60.2 cm (domet 25.0 – 85.0 cm), i mislim do sredine promjeru od oko 1.6 cm. Dvanaest alat našao na bazi tri drveta sadrže gnijezda u stingless bee poznatog lokalno kao Obuhuru maranga (Meliponula brocaudei [Trigonidae]) imao znači dužini od 27,2 cm (domet 14.0 – 70.5 cm) i mislim do sredine promjeru od oko za 0,5 cm. Samo jedan alat jedno od veličine kategorija pao u koliki je opseg drugoj kategoriji. Sve štapovi su očistili vezan lišćem i grančicama. Štapići od obe vrste su nestale bark sa jednog kraja, a možda je bio otvorene; golim završiti na most je bio labilna i mirisao snažno meda. Pun rezultate mogu biti pronađena u Stanfordu i al.(2000).

Značaj alat otkrića je to druge lokalne čimpanza populacija da studije, u Kibale Nacionalni Park i Budongo Šumi Rezervi na sjever, ne obično koristi alat od bilo koje vrste. Bwindi čimpanze stoga predstavljaju lokalne kulture alat koristi to može biti jedinstveni. Vjerujemo da ovo ce biti podrucje plodan budućnost istraživanja.

Phenological Uzoraka

Dva phenology transects uspostavljene u Ruhija područje. Ukupno 200 drveće poznat da koristi ili gorile ili čimpanze, ili obojica, otkrili su i pratiti za protekle godine. Planiramo da se poveća broj drveće prate oko 350, na posebnim transects taj uzorak na elevational silazna putanja u sajt. U transects su planirali da na kraju sastoji od deset pojedinaca jedno poznat hranu vrsta.Koristi telefon GPS uređaj omogućava nam da mapu stoji o voćnjaku i njihove sezonske koristi od gorile i čimpanze na digitalni GIBBS mape studije sajt koji su pripremljeni za GIBBS laboratoriju na Makerere Univerziteta u Kampalu. Na ovaj način se nadamo da se stvori grafički kao kvantitativne sliku mjesečne promjene u okruženju koristi od dva majmuna vrsta.

Istraživanje je počelo u 1996, i u 1998 istraživanje kamp je napravljena zajedno daljinski jugoistočnoj parka. Međutim, nedavnih terorističkih aktivnosti po Hutu pobunjenika milicija iz susjedne Kongu su neophodna preseljenju projekat Ruhija, najviše elevational regiji parku. Tu, učimo na unhabituated čimpanza stanovništva i takođe skupljam ekološki podatke o jedan naviknuti gorila grupe. Studijeprovode pod okriljem Ugande Wildife Autoritet, u Ugandi Nacionalni Savjet za Nauku i Tehnologiju, a Instituta za Tropske Šumi Očuvanje.

 

Imajte na umu da je zbog političko nestabilnost u oblasti, BIGAPE nije trenutno prijave od strane asistenta.

 

Za više informacija o Bwindi-Neprobojno Velike Majmune Projekat, kontakt:

Craig B. Stanford, Dr.
Profesor i Stolicu
Odjel Antropologije
Univerziteta u Južnoj Kaliforniji
Los Angeles, CALIFORNIA 90089-0032 SAD
e-mail: stanford@usc.edu
telefon: +1 (213) 740-1918
fax: +1 (213) 747-8571

Sredstva izvora za BIGAPE da datum:

 • National Geographic Društvu
 • L. S. B Leakey Fondacije
 • U Wenner Gren Fondacije
 • Univerziteta u Južnoj Kaliforniji
 • Stipendista Zaklade

 

Publikacije BIGAPE osoblju:

 • 2002 je u štampu Stanford, C. B. Šumske bipedalism u Bwindi čimpanze. Američki Dnevnik prostornog Anhropology 117: xx-xx.
 • 2002 u pripremi. Hrani i kreću se ekologiju gorile u Bwindi Neprobojna Nacionalni Park, Ugandi. J. Bosco Nkurunungi. Doktorski, Makerere Univerzitetu.
 • u štampi Maughn, Džej i. i C. B. Stanford. Terenu-emocionalno od čimpanze u Bwindi Neprobojna Nacionalni Park, Ugandi. U Dešavanja u Primatology: Napredak & Izglede (R. Tutttle i C. Litchfield, ed.). Koji Štampu.
 • 2001 Stanford, C. B. podvrste koncept u primatology: slučaju planinski gorila. Primata 42 (3): 1-10.
 • 2000 Stanford, C. B , C. Gambaneza, B. Nkurunungi i M. zlatar mane. Čimpanze u Bwindi Neprobojna Nacionalni Park, Ugandi, koristi različite alat dobiti različite vrste dušo. Primata 41: 335-339.
 • 2000 Stanford, C. B. Bwindi Neprobojna Velike Majmune Projekat: izvještaj za 2000. Gorila Očuvanje Vijesti 14.
 • 2000 Stanford, C. B. Gorile u Rajskom Vrtu. Zoo Pogled 34(2): 16-17h.
 • 1999 Stanford, C. B. Gorila ratovanje. Je Nauka. Jula/August: 18-23.
 • 1999 Stanford, C. B. Bwindi-Neprobojno Velike Majmune Projekat: izvještaj o napretku za 1999. Gorila Očuvanje Vijesti 13: 13.
 • podnio. C. B. stanfordu i B. Nkurunungi. Dijetalna preklapanja izmedu čimpanze i planini gorile u Bwindi Neprobojna Nacionalni Park, Ugandi.
 • podnio. C. B. Stanford. Dijele bogatstvo: evolucije ekologiju sympatric Afričkih majmuni, sa implikacije na hominoid razmimoilaženje.

Srodne Web Stranice:

*sve slike uslikane BIGAPE osoblje; to možda ne bi se umnozavao ili nekad bez pisanog pristanka.