19
May
2017

Otkrivanju Ideje Priručnik – Piše Esej. 1. Šta je Esej?

Originalni: What is an Essay?

1.1 Šta je Esej?

[Napomena: Catherine Desroches je ovo preveo u sekciji Švedske. Joj prijevod mogu biti pronađena na njenom na Web stranicihttps://www.expertoautorecambios.es/science/?p=53 .]

Izraz “esej” se koristi u nešto različite načine drugačije konteksta. Najjasnije definiciji naišao sam je Frederick Ekipe, profesorica engleskog na Univerzitetu u Kaliforniji Berkeley. Ekipe definira esej kao “prilicno kratko komad pogledajte da pokušava nešto da dokažeš u zanimljiv način.”

Esej je prilicno kratko. Dok pisci će ponekad odnosi na knjigu-dužinu poruke kao što je “eseja,” termin koji se obično odnosi nakratke dijelove koji bi mogao biti objavljen u časopisu ili novina.

Esej je pogledajte. To znači da je pisac jedne esej je da pokušavam da kažem istinu, ne samo zabaviti. Kratka priča nije esej jer to je fikcija. Da kažem da je esej je pogledajte ne znači da je svaka reč esej mora da je bukvalno istina. Hipotetski primjere može biti efikasan način razini u pravu, kao što možete citate iz izmišljeni radi. Ali, tako maštoviti ilustracije trebao uvek služe jasni ili razini pravo da pisac vjeruje, da u stvari pravi, u pravom svijetu.

Esej pokušava da se dokaže. Ovo je možda najveći važno i najizazovnijih aspekt esej. Esej nije samo gomila riječi, ili čak i gomila st. Esej sve se uklapa zajedno; sve upućuje na jednu stranu. Esej dovodi do zaključka. Ovo je ono što čini esej drugačiji od, recimo, jedan članak u enciklopediju, što može biti relativno kratak i interesantan deo pogledajte. Jedna esej pokušava da se dokaže. Ona ima za cilj da podržimo jedan zahtjev. Još jedan nacin da to bi bilo da kažem da je esej, ne samo da imam temu; to takođe ima tezu. Esej ne daje informacije o predmet; to podržava izjavu, stigne.

Esej pokušava da se uvjerim u zanimljiv način. Jedna sastav je pravi pisanje; to je napisano sa nekim. I njegov cilj je da interes svoje čitaoci, da promeniš svoje mišljenje, da ih umešan u ideja je to poklon i na kraju ih usvojiti te ideje. Esej možda tražiti da obavestim ili uvjeriti ili oboje. Ali da napravim poentu sa pravim čitaoci, to mora da proba da se i zadržati pažnju od onih čitalaca. To znači da je uhvati i drži svoj interes.


  1.2    Kako da počnem