24
May
2017

LTOOLS – Pristupi tvom Linux datoteke iz Prozora 9x/ME i Prozore SLEDECI/2000/XP do Werner Zimerman

Originalni: LTOOLS – Access your Linux files from Windows 9x/ME and Windows NT/2000/XP

Linux Dnevnik s LTOOLS.

Linux Korisnik Časopis.

Linux Zajednice.

 


U LTOOLS pružamo ispod Prozora sličan funkcionalnost kao MTOOLS pod Linux: pustili Su te pristup tvoje fajlove na “neprijateljski” datotečnog sistema.


Koristi LTOOLS iz Komande Liniji

U srcu LTOOLS je set komandu liniju programe, što može biti zvao iz DOS ili iz DOS-Prozor u Prozore 9x/ME ili Prozore SLEDECI/2000/XP. Oni daju isto funkcionalnost kao poznata LINUX naredbe ‘jel’, ‘cp’, ‘rm’, ‘chmod’, ‘chown’ i ‘u’. Tako je, pod DOS/Prozore možete

 • spisak Linux fajlove i imenike (komanda: ldir),
 • kopiraju fajlove iz Linux sa Prozora i obrnuto (naredbe: lread, lwrite),
 • brisanje ili preimenovati Linux datoteke (naredbe: ldel, lren),
 • stvoriti simbolično veze (komanda: lln),
 • stvoriti novi Linux imenike (komanda: lmkdir),
 • promijeni Linux dosije je pristup prava i vlasnik (komanda: lchange),
 • promeni Linux uobičajeni direktorij (komanda: lcd),
 • postavi Linux uobičajeni voziti (komanda: ldrive)
 • pokaži harddisk podjeli namještaljka (komanda: ldir -dio).

Kao i mnogi dopustiti mijenjanje alate, ovo funkcije su uključeni u jednoj izvršne, koji je zvao sa gomilu komandu liniju parametre. Da ti život lakše, set serije datoteke (oklop scenarija) su pod uvjetom, tako da ne treba da se secas i tip u svi ovi parametri.

Dodatno, tu je dopustiti mijenjanje/Linux verziju LTOOLS, tako da ti možeš da koristiš pod Solaris, ili čak i pod Linux, kad želiš da pristup dosije još harddisk podjeli bez spremaju ovu podjelu.

LTOOLgui – Java GUI za LTOOLS

Komanda liniju programi su stari! Gdje je LTOOLS grafički korisnik interfejs? Pa, nema problema: Koristiti LTOOLgui. LTOOLgui, zapisano u Java koristeći JDK 2 je Zamah biblioteci, osigurava Prozore Istraživač kao korisnik interfejs (Sl. 1). U dvije podmornice-prozore LTOOLgui pokazuje vašu DOS/Prozore i tvoj Linux direktorij drveće. Snalaze se može biti gotov do uobičajenu tačku-i-klik akcije. Kopiraju fajlove od Prozora da Linux ili obrnuto može biti gotov do kopiju i pastu ili tako drag-i- kap. Klikom pravu miš dugme će otvori dijalog za pogled i modifikovati fajlsvojstva kao pristup prava, GID ili URI. Dupli klik na dosije će početi da, ako to je Prozore izvršne, ili otvorim sa povezana je prijavu. Ovo uopšte radi s Linux dosjee, ako su registrovani Prozore prijavu.

UZGRED: možeš koristiti LTOOLgui kao menadžer datoteka pod Linux. Kao LTOOLS komanda liniju programe došli u Linux verziju, tako ti može pristupiti dosjee diskovi, bez spremaju se da ih.

Autor je izabrao Java za LTOOLgui, jer Java je posebno odgovara za niske nivo harddisk pristup … samo da se šališ! Ne, naravno, to nije moguće u Java. Ako želite pristupiti hardvera direktno, morate da koristite C++ šifra i JNI (Java da Domorodački Interfejs). Međutim, kao JNI samo radi za 32bit šifra, ispod Prozora 9x/MI to bi značilo da koristim ’32bit da 16bit thunking’ (vidimispod). Kao autor se ne sviđa ideja da spojiti Sunce je sa Java Microsoft je MASM šifru, on je uzeo drugi pristup. On jednostavno koriste LTOOLS komandulinija program, koji se zove iz Java preko poznat stdin/stdout- interfejs. Pa za Java strani, hardvera pristup znači jednostavno tok zasnovan dosje I/O.

Smokva. 1: Java na osnovu LTOOLgui grafički korisnik interfejs

Dosije pristup preko Interneta?

Bez sumnje, bilo vrhunska program mora da je Internet svjestan! Pa, ako trčiš LREADjav na daljinski kompjuteru i da se poveze sa njom preko LTOOLgui je povezati dugme, možda pristup Linux datoteke na daljinski server kao da su lokalni. LREADjav je jednostavno server demon koji prelazi zahtev, koji je izdala LTOOLgui preko TCP/IP, u LTOOLS komandu liniju program pozive i šalje izlaz iz komande liniju programe nazad preko TCP/IP da LTOOLgui (Sl. 2). Od naravno, ne možeš samo pogled direktorij listi, ali možeš da uradiš sve daljinski, štamožeš lokalno, uključujući dosije ubaciti i preuzmite. Daljinski stroju trči dopustiti mijenjanje/Linux ili Prozore. Danas, to je više kao igračku od ozbiljne zahtjev, jer LREADjav mogu predstavljati probleme s osiguranjem. U uobičajenu podešavanja, to može koristiti samo iz ‘localhost, ali to može biti konfigurisan da dozvoliti veze sa 3 različita daljinski klijenata. Ali oni su identifikovali putem njihov IP adresu samo, nema lozinku zaštitu ili slično. Međutim, akokorisnik ima ozbiljan prijavu za to, može lako provesti prijava/lozinku plan … sve je Otvoreno Izvor!

Smokva. 2: LTOOLgui za daljinski pristup

Ne Java? Koristi tvoj Internet Pretraživač!

Možda nemaš Java 2 instalirao. Pa, nema problema, dok god imas na internet pretraživač. Počet ‘LREADsrv’ i tvoj internet pretraživač i kao tip URL ‘http://localhost’ (Sl. 3). Sada je tvoj Linux direktorij listing treba da se pojavi grafičko u svoju internet pretraživač. LREADsrv je male lokalne web server, kojim putem jednostavno CGI-kao interfejs čini LTOOLS dostupan preko HTTP-i zahtjeva pretvara im izlaznu dinamično u HTML stranice (Sl. 4). Naravno, ovo radi ne samo pružamo lokalne pristup, ali i dozvoljava daljinski pristup preko Interneta.Međutim, za daljinski korisnici LREADsrv ima isti nizak nivo sigurnosti kao LREADjav.

Jer LREADsrv je zasnovan na HTML oblika, što npr ne podršku uvlači-i-spusti ili direktno kopiju i pastu, da radi sa svojim internet pretraživač je malo manje zgodno nego da radim sa Java zasnovan GUI. Ipak pruža iste karakteristike.

Smokva. 3: Istraživanje Linux datoteke sa Microsoft je Internet Explorer

Smokva. 4: LREADsrv – HTTP zasnovan pristup Linux datoteke

LTOOLS Interni – Accessings Harddisk ispod Prozora

Kao DOS/Prozore sama ne podržava interfejsa stranim filesystems, LTOOLS mora pristup “sirov” podatke bajtova direktno na disk. Da se razumijemo interni od LTOOLS, moraš da imaš osnovni razumijevanje nakon oblasti:

 • Kako harddisks su organizirani u delovima i sektora i kako su se može pristupiti, odnosno kako “sirov” bajtova možete pročitati ili napisano od disk. Ovo informacija može biti pronađen npr u /2,3/.
 • Kako Linux je Produžena 2 datotečnog sistema je organizovana. Dobar pregled o inodes, grupa, blokova, bitmaps i imenike stvari može se naći npr u /4/.

Ovo automatski vodi do bee arhitekturu LTOOLS kernela (Sl. 5), koji se sastoji od nekoliko C datoteke:

 • Najniži sloj 1 (u dosije Readdisk.c) fizički je pristupa harddisk. Ovo sloj bavi (skoro sve) razlike između DOS, Prozori 9x/ME, Prozori su DOBRI/2000/XP i Linux/dopustiti mijenjanje o direktnim harddisk pristup i pokušava da ih sakriješ od visokog nivoa. Više o tome uskoro.
 • Sloj 2 bavi dopustiti mijenjanje tipična inode, blok i grupa strukture, u kom je Produžena 2 datotečnog sistema je organizovana.
 • Sloj 3 upravlja direktorij struktura datotečnog sistema.
 • Najviše sloj 4 (u Glavni.c) pruža sučelje i skeniranje komandnoj liniji parametre.

Za skeniranje tvoj harddisk je podjeli stol, LTOOLS pokušaj da pronađeš svoju prvu Linux podjeli na tvoj prvi harddisk automatski. Ako želite pristupiti još podjeli ili disk, moraš navesti po naredbi parametar ‘-s’, npr. ‘- s/dev/hdb2’. Umesto toga, ti možda postaviti još uobičajeni i vozim podjeli preko komandnog ‘ldrive’. Da saznam, što particije imaš, zovi ‘ldir -dio’.

Smokva. 5: LTOOLS bee arhitekture

Život je lak na dobre, stare dane, DOS. Postoji samo jedan način za niskom nivou da čita i piše pristup vašim harddisk: BIOGRAFIJE prekidam 13h /3/. BIOGRAFIJE podatke struktura ograničen harddisks da 1024 cilindara, 63 glave i 255 sektorima 512 bajtova, odnosno 8GB. Većina C compilers dali funkcije po imenu biosdisk(), tako da ovo funkcionirati mogao biti direktno nekada, bez da treba da kod skupštine jezik. Da se nositi sa većim harddisks, pre nekoliko godina ‘produžena’ iskrica 13h funkcije su se upoznali. Prevazići BIOGRAFIJE ograničenja ovi funkcije koristitilinearni obraćajući se plan, logično blok adrese (LBA), radije nego stara cilindar-glavi-sektor (CHS) obraćajući se.

Ovo još radi u Prozore 9x/MI je DOS prozor (Sto 1), bar za pročitao pristup i dokle god program je sastavio sa 16bit toga. (LTOOLS koristiti Borland C, Prozori SLEDECI/2000/XP verzija takođe sadržava sa Microsoft Vizuelni C, Dopustiti mijenjanje/Linux verzija koriste GNU C). Ako želiš niskom nivou pisati pristup, trebaš ‘volume brave’ /3/. Ovo mehanizam obavještava operativni sistem, da je tvoje program je obavljanje direktno disk piše zaobilazeći operativni sistem vozači, tako da Prozore može spriječiti druge programe iz pristupa disk dok siuradio. Opet to se može učiniti bez skupština program koristeći Ctoga je ioctl() funkcije.

U 16bit Prozore program BIOGRAFIJE funkcije može biti samo zvao preko DPMI. Kao većina C Compilers ne daju omot funkcije, ovo će zahtijevati (inline) assembler. Međutim, Win16 ne dozvoljava komandu liniju programa na sve, zato ne brini se …

U Prozore SLEDECI/2000/XP je DOS kutiju, koristeći BIOGRAFIJE iskrica 13h će dovesti do GPF (General Zaštite Greška). Zbog sigurnosnih razloga, Prozori su DOBRI/2000/XP ne dozvoljava direktan harddisk pristup zaobilazeći operativni sistem. Međutim, Microsoft pruža rješenje, što je skoro jednostavno kao što bi ti napisao pod dopustiti mijenjanje/Linux:

 iskrica disk_fd = otvori("/dev/hda1", O_RDWR);

Ovo bi otvorite harddisk je podjeli /dev/hda1, da ti pročitam bi zovi pročitao(), da pišem ti bi nazvati pisati(). Jednostavno i jasno, zar ne? Ispod Prozora SLEDECI/2000/XP, ako koristiš WIN32 API /5/, funkciju CreateFile() ne samo dozvoliti da stvori i otvoriti dosje, ali također disk particije:

 PODNIJETI hPhysicalDrive = CreateFile ("\\\\. simbolički PhysicalDrive0",
 GENERIC_READ | GENERIC_WRITE,
 FILE_SHARE_READ | FILE_SHARE_WRITE,
 0, OPEN_EXISTING, 0, 0 );

Čitanje i pisanje disk sektorima sada mogu biti urađeno preko ReadFile() i WriteFile().

Za trenutak možda misliš, da bi mogao da koristimo isto Win32 funkcije ispod Prozori 9x/ME. Međutim, ako si pročitao u dokumentacija za CreateFile(), naći će:

 Windows 95: Ova tehnika ne radi za otvaranje logično voziti. U
 Windows 95, određuju niz u ovom obliku uzrokuje CreateFile da se vrate
 bila greška.

Ispod Prozora 9x/MI je Microsoft je Win32 dokumentacije preporučuje da pozovem BIOGRAFIJE Iskrica 13h preko VWIN32, jedan od sistem je VxDs (kernela vozači). Ako pokušaš da uradim tako, međutim, neće uspjeti. Problem izvještaj Q137176 u Microsoft je Znanje Baze država, da uprkos svemu što značaja Win32 dokumentacije kaže – ovo radi samo radim za flopi diskovi, ne za harddisks. Kao problem izveštaj kaže, harddisks jedini nacin je da pozovem BIOGRAFIJE Iskrica 16h u 16bit šifru. Da pozovem kod 16bit od 32bit program, treba ti Microsoft je “32bit da 16bitthunking”… Ovo nije samo još jedna API (sa drugim bez dokumenata ili karakteristike dokumentovano, bube?), thunking takođe zahtjeva Microsoft je thunking toga, koje od definicije scenario stvara assembler šifru. Iz da 16bit i 32bit predmet dosije sigurno je generisan koristeći Microsoft je assembler MASM. Ovo će biti povezani sa nekim dozend linije od C-kodeksa, što ti to treba da napišeš, rezultirajući u 16bit i 32bit DLL (dinamika veza biblioteci). Usput, treba ti ne samo 32bit Vizuelni C++ za to, ali moraš također imaju stari 16bit verzijuMicrosoft je C toga…? Koristi gomilu vlasnička, nije korišćena alat, ne bi bilo dobro rješenje za Otvoreni Izvor softver kao alat LTOOLS!

Skraćena: mora biti odvojeni verzije za DOS/Prozore 9x/ME, Prozori su DOBRI/2000/i XP Linux/Dopustiti Mijenjanje. Da krijem ovo od korisnika, koliko je to moguće, LTOOLS pokušava da nađe napolje, pod koji operativni sistem je trči i automatski se zoveprikladno izvršne.

Sto 1: Niskom nivou harddisk pristup

Pod DOS Ispod Prozora 9x/ME Ispod Prozora SLEDECI/2000/XP Pod LINUX/dopustiti mijenjanje
 • BIOGRAFIJE Iskrica 13h
  (treba BIOGRAFIJE Ekstenzije za diskovi iznad 8GB)
 • DOS programe:
  kao DOS, ali moraju koristiti volume zaključaj/otključaj za napisati pristup
 • Win16 programe:
  mora nazvati BIOGRAFIJE Iskrica 13h preko DPMI
 • Win32 programe:
  32bit da 16bit thunking na Win16 DLL
 • DOS programe:
  nije dozvoljeno
 • Win16 programe:
  nije dozvoljeno
 • Win32 programe:
  CreateFile(), ReadFile(), WriteFile()
 • otvori(), pročitao(), pišem()

Sigurnost zabrinutosti?

Da, imam LTOOLS da određene produžiti mogu predstavljati sigurnosti probleme. Svaki korisnika, tko može da ih vode, možda pristup i modifikovati dokumente o LINUX datotečnog sistema, npr promijeniti pristup datoteci prava ili dosije vlasnici, zamjenu lozinku datoteke itd.. Međutim, ovo je moguće sa jednostavnim disk urednik, takođe. Možda, to je samo malo udobnije, ako se koristi LTOOLS. Ipak, neograničeni pristup je samo moguće, ako trčiš pod DOS ili Prozore 9x/ME. Ispod Prozori SLEDECI/2000/XP je LTOOLS korisnik treba da admin prava za pristup harddiskdirektno. Pod dopustiti mijenjanje/Linux u većini standard postrojenja također samo sustavi admin ima pristup prava za ‘sirovo’ disk uređaje /dev/hda, /dev/hda1, itd..

Postoji li alternativa?

U LTOOLS ne jedino rješenje za pristup Linux datoteke iz DOS/Prozore. Verovatno Mraz Tondering je Ext2tool /6/, set komandu liniju alat, razvila 1996, bio prvi rešenje za ovaj problem. Međutim, je Ext2tool samo pročitaj samo pristup i ne ide ispod Prozora DOBRI. Na osnovu Ext2tool, Peter Joot u 1997 napisao prozore SLEDECI verziju, i dalje ograničen da čitam samo /7/. Oboje programi su napisane u C, izvorni kod su dostupni.

John Newbigin nam daje Explore2fs /8/, koji dolazi sa veoma lepo GUI i vodi ispod Prozora 9x i Prozore DOBRI. Sa svojim čitati i pisati pristupiti pruža iste karakteristike kao LTOOLgui. UZGRED: John je uradio odličan posao, jer uspeo je da provede Microsoft je 32bit da 16bit thunking (vidim iznad) ni pod Borland je Delfi! Kao sve Delfi programe Explore2fs integrira ‘ništavno u Prozore, ali porting da non-Prozore operativnih sistema možda teško.

Prošlost i Buducnost

Prva verzija LTOOLS stvoren je originalni pod imenom ‘lread’ Jason Lovac i David Lutz u Willamette Univerziteta, Salem/Oregonu (SAD). Ovo prva verzija pobjegla pod DOS, mogao pokazati Linux direktorij listi, i kopiraju fajlove iz Linux da DOS i bio samo mali IDEJA harddisks i na LINUX primarni particije.

Autor je preuzeo održavanje i dalji razvoj u 1996. Od tada, u LTOOLS naučio da se nositi sa većim harddisks, pristup SCSI vozi, trči ispod Prozora 9x/ME i Prozore SLEDECI/2000/XP, dodatne pisati pristup i bili ported nazad Dopustiti mijenjanje, da ih nateram da ide ispod Solaris i Linux sebe. Imaju internet pretraživač bazirano i JAVA zasnovan grafički korisnik interfejs itd. itd.. mnogo Linux korisnika, većina njih po imenu u izvorni kod, pomogao u testiranje i srediti. Hvala ti se.

U međuvremenu, LTOOLS dostigao verzija V4.7 /1/, možda čak i više, kad se ovo članak će biti objavljena. Osim toga dodatne karakteristike, mnogo bube su popravio – i najverovatnije nove se upoznali. Zajednički problem je ostao tokom godina: Niko nije predvidjeti brzini u harddisk tehnologija, gdje je disk veličina su eksplodirala, koji je trajno udario operativni sistem granice. Sjećaš li se DOS je problem sa 512MB diskovi, Prozori 3.x problemi sa 2GB particije, BIOGRAFIJE je limit na 8GB i razne problema,koje Prozore HOĆEMO li na 2GB, 4GB i 8GB? To je samo trenutak prije! I po kako, cak i Linux ima svoj problem: U zrna prije 2.3, nema dosije možda prelazi 2GB, kao Linux kao većina 32bit dopustiti mijenjanje sistem koristi potpisao 32bit izravnali na pokazivač pročitao() ili pisati() (ovo će biti riješen u jezgro 2.4 promjenom osim da 64bit vrijednosti, ali održavanje naviše kompatibilnosti može da vozi Linux u istu problemima kao što smo razgovarali za Prozore iznad). Softver standardizacije za diskpristup uvijek je puno sporije nego disk programeri, tako da su izmislilivlasnička rješenja prevazići operativni sistem granice. I uvek LTOOLS -i mnoge druge programera – morao nositi s tim … Tako da nemoj da se ljutiš, ako LTOOLS ne radim za tebe, na tvoj novi 64GB voziti. Otvoreno je Izvor, tako jednostavno, pokušaj pomaže da grešaka i dalje razviti ih!

I ne zaboravi, ako si koristio LTOOLS: Radiš to na vlastiti rizik! Samo pročitaj pristup Linux je nekritički. Međutim, ako iskoristiš pisati pristup datoteke ili promijeni dosije obilježja na tvojim Linux disk, LTOOLS – a ti kao korisnik – mogu napraviti dosta gluposti. Pa, uvek postoji pojačanje!

Reference

 1. http://www.it.fht-esslingen.de/~zimmerma/software/ltools.html: Stranica iz LTOOLS
 2. Michael Tischer: PC-Pripravnik 4. Podaci-Becker-Verlag
 3. http://www.cs.cmu.edu/afs/cs.cmu.edu/user/ralf/pub/WWW/files.html Ralf Brown je prekidam listi za x86-Pc
 4. http://metalab.unc.edu/pub/Linux/system/filesystems/ext2/Ext2fs-overview-0.1.ps.gz: Gadi Oxman je pregled o Produžena 2 datotečnog sistema.
 5. Microsoftove Windows Win32 API – Dokumentacija, dolazi sa najviše Prozore C compilers ili na Cd-MSDN
 6. http://metalab.unc.edu/pub/Linux/system/filesystems/ext2/ext2tool_1_1.zip: Mraz Tondering je Ext2tool
 7. http://metalab.unc.edu/pub/micro/pc-stuff/Linux/utils/dos/ext2nt.lsm: Peeter Joot je Ext2nt
 8. http://uran.to.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm: John Newbigin je Explore2fs

O Autoru

“U stvarnom životu”, Werner Zimerman zar naučiti kontrolu inžinjering, digitalni sistemima i kompjuter arhitekturu na FH Esslingen – Univerziteta Primjenjena Nauka, Esslingen, Njemačka. On ima hardvera, i softver pozadini u auto i industrijske ugrađen sistema.Njegov ‘karijeru kao Linux sistem programer, kod počeo 1994, kada je kupio CDROM voziti, što je ne podržava Linux … Pa, on je razvio ‘aztcd.c’, Linux CDROM vozač, što je još uključeni u sve standard Linux zrna, čak i ako vozim sada je mnogo, staro.