20
May
2017

Otkrivanju Ideje Priručnik – Piše Esej. 2. Kako da počnem

Originalni: How to Get Started

1.2 Kako da počnem

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio

Možeš napisati jasno i efikasno o mnogo tema i da je mnoge ljude. Ali ne još! Ti treba da se pripremim. Čak i da pišeš o svomiskustva, šanse su da ne možeš da pišeš o tome odmah i efikasno. Esej što će te pisati nije u tvojoj glavi već, čeka da bude staviti na papir. Čak i ako imaš jak mišljenja o temi si pišem o, bilo bi neobicno da ste imali sve informacije koje imate ikada naišli na temu na samom vrhu glave, spreman da budem snimio.


1.2.1 Čitati i pisati o svom temu i o tome razgovarati s drugima.
1.2.2 Pročitao za otkriće.
1.2.3 Odlučiti ko ti je namijenjen publika je. 

1.2.1 Čitati i pisati o svom tema, i raspraviti sa drugima.

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio

Mnogi od nas većina nas–imaju tendenciju da se osećam pomalo nesigurnim u sebe … o esej ideja na pocetku, nisam siguran da možemo izvesti dobro esej iz početke ideja. Dakle, postoji prirodni sklonost za nas sakrijemo naše ideje, drži ih dok smo više samopouzdanja o njima. Ovo je obično greška, zato što ne možemo dobiti uvjeren o ideju dok nemamo testirao i razvio. Ne samo mislim o tvom temu ranije pisanje prvu skicu; čitao o tome, pričaš o tome, slušam tuđe ideje o tome, i da pišeš o tome.  Ako to je tema koja je bila razgovarali je u tisku, vaše najbolji i najbrži način da bolje razumijem šta ostali imaju mislio je da čitam. Nekoliko se sati provedenih, radi u pozadini čitanje je na temu će omogućiti da misliš jasnije o tome, jer ti imat će mnogo bolje ideje o tome šta ćeš pisati o tome. Ti mogu vjerovati da to će spasiti put u piše esej ako možeš napisati potpuno iz vaše svoju glavu, bez ikakvog pozadini čitanje. Ovo je skoro uvek greška.To će verovatno da dovede do kratak esej, što ćeš onda da proširiš kasnije, kada imaš manje fleksibilnosti sa tvojim temu. U mnogim slučajevima pokušava napiši sa malo ili bez pozadinu o tome šta drugi kažu na temu će trag da trošiš svoje vrijeme na prvu verziju tvoj esej i ima da počnem preko kasno u procesu.

Čitam o tvojoj tema, i razgovora sa drugima ne isključuje pišem o njemu. U stvari, to je dobra ideja da uradite neke osnovne na pisanje temi, kao ti radi u pozadini čitanje, pre nego što počneš da napišem esej. Najbolji način da napravi svoje misli na subjektfreewriting. Samo pišem za deset ili petnaest minuta bez zaustavljanja, bez razmišljam o pravopis ili interpunkcijom ili dokaz. Samo razgovaramo na papiru. Freewriting je samo za vaše dobro; ne planiram pokazati nikome drugo. Proces pisanje će ti pomoći da mislim kroz ono što si ti moraoreći. Neki ljudi nauče kako pričati kroz svoje ideje za sebe prije ili tokom freewriting, jer je lakše pričati, nego pisati. Drugi načina “pozadini piše”, prije nego što započnem svoj esej su razgovarali od Chuck Guilford, profesor na Boise Državnom Univerzitetu u Idaho, u Paradigma Na Internetu Piše Asistent.

1.2.2 Pročitao za otkriće.  

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio

Možda ste formirali navika, posebno u citanju za školu, od materijala za čitanje kao da si priprema za više izbora test, pokušavam da skuvam tekst do bukvalno, direktno, točno znači i da izoliraju ključne točke i činjenice. To je možda jedna efikasan način da se pripremite za više izbora test, ali to nije baš efikasan način za čitanje da razvije ideje za esej. U čitanju da dobijem pozadini za pisanje, i to je često nije tako važno da li poći sa odgovori kao da li poći sa neka dobra pitanja. Svakako, trebao bipročitao za doslovno značenje i pokušaj da razumeš autor je poenta. Ali kad našao si zbunjen, ili se ne slažeš se sa pisac, ili je nezadovoljnadokaz ili objašnjenje, zar ne smatraju da je kao neuspeh biti ignorisan. Ako je vaš cilj da ne samo da ti kažem šta autor je rekao ali da bi razvili neke nove ideje od tvoje, da ideš preko tekst, jedan od velike ciljeve od tvojih čitao bi trebalo da otkrijemo pitanja i problem da to nisu samo sređeno tekst čitaš ali to te odvesti iza. Pa tražiti uvjete ikoncepte koje ne razumem; ispitujemo ih ili im napišeš u tvoje bilješke. Prestani dok čitaš da zapišeš pitanja koja palo na pamet ili sumnje o tekst kao skraćena poena to autor je pravi. U čitanju za otkriće, ti si ne samo gledao za pat odgovore i brzo i jednostavno rješenja. Tražiš probleme riješio pitanja i odgovori. Ako uzmeš ovo pristup, ne samo da će ti moći da pišeš bolje eseja, ali naći ćeš se više zanimau čitanju poruke koje su stvarnu vrijednost. Nakon svega, u “stvarnom svijetu” najvažnija pitanja ne pat odgovore i najvažnija problem ne moraš brzo i jednostavno rješenja.

1.2.3 Odlučiti ko ti je namijenjen publika je. 

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio

Dobro pisanje je pisao nekoga. Puno pitanja o tome šta će uspjeti i šta će propasti u što je napisano su odgovorili od publike … nameravao čitalaca. Nivo rječniku, dužina kazne i st, vrste primjere, i iznos objašnjenje prikladno komad pisanje su sve određujepubliku. Ne bi koriste istu riječnik u tome da pišeš pisma za mladog dijete i esej sa grupom studenata. Bez da ima neku ideju kojatvoji čitaoci su, ti jednostavno ne mogu pisati pa, zato što je “e”, nemaznači osim čitalaca.

Tako misle o tome ko si ti pisao pre nego što ti napišeš. Rekao sam ti da napiši esej na koledž-nivou publiku i da koristi naša klasa kao tvoje primarni publiku. Možda vam je lakše da izabere jedna ili dvije određene ljude i mislim o sebi kao pisanje prvenstveno da ih. U ranoj fazi piše esej, mnogi od nas su stvarno pisati za sebe. Ako ja pišem o temi to je relativno novo za mene, ili se odnose dokaz da ja nisam veoma je poznato, ja ću imaju tendenciju da objasnim to za sebe prvi. Da ja samda izrazim svoja mišljenja, ja ću negovati želim da ih dole na papiru, tako da sam vidim ono što mislim! To je u redu. Ali ako ću da razvije efikasan esej, morat ću prilagoditi šta sam rekao drugima. U efikasan esej, ja nikad ne samo pisati za sebe. Pišem za određene ljude koji već ne znam šta sam da znaš ili misliš ono što ja mislim. Ako svjestan sam toga od početka, ako imam metu čitač na umu, dok ja radim na esej, biti će puno lakše za mene da napišem i učiti moj esej efektivno.


1.3 Izbor Teme