23
May
2017

Otkrivanju Ideje Priručnik – Piše Esej. 5. Piše Prva verzija

Originalni: Writing a First Draft

1.5 Piše Prva verzija
1.5.1 Napisati svoju prvu skicu najbrže što možeš.
1.5.2 Kad je pisao svoju prvu skicu, ne brini o tvojoj uvod. 
1.5.3 Kad je pisao svoju prvu skicu, nosač tim odjeljcima ne možeš da pišeš još i pokušati da završim nacrt cijeli sastav.
1.5.4 Promjeniti tvoj teze kad god mozete to uciniti bolje vodič za pisanje i učiti tvoj esej.
1.5.5 Napisati svoju prvu skicu na način na koji je najlakše i udobno za tebe.

1.5.1 Napisati svoju prvu skicu najbrže što možeš.

U pisanju prvih nacrt tvoj esej, pokušaj da se koliko ideje na papir što brže možete. Ne brini se za natjecanje ili tačnost u sve u ovoj fazi, samo ideja. Ako se predomisliš kako da kažem nešto, ne prestaju da pređe, samo napiši poboljšanu verziju. Možda si mnogo novca u svoju prvu skicu. To je u redu.

1.5.2 Kad je pisao svoju prvu skicu, ne brini o tvojoj uvod.

Jedan od razloga zašto su mnogi od nas imaju problema u pisanju prvih nacrt je da pokušamo da napišem esej počevši sa uvod.Ovo je teško, a ponekad je nemoguće, zadatak. Kako možete da vam predstavim esej nisi napisao? Dok ne vidimo šta tijelo tvoj esej reći će, to je skoro nemoguće da pišem efikasan uvod. Možeš lako upasti u klopku za pisanje desetine upoznavanje, odbacujući ih sve, i počinje iz početka, svaki put. To je prilično je očigledno da je ne-produktivno gubljenje vremena. Spasitiuvod za tvoj drugi nacrt. Započeti odmah sa tvojim suđenjem tezu izjavu i podršku. Počni da pišeš s drugog ili trećeg stav od esej i idite od tamo. Ti ćeš napraviti puno više napredak pisanje tijelo tvoj esej od pokušava da pogodi u što će napraviti dobro uvod.

1.5.3 Kad je pisao svoju prvu skicu, nosač tim odjeljcima ne možeš da pišeš još i pokušati da završim nacrt cijeli sastav.

Kad si pisao svoju prvu skicu ti verovatno će pronaći da ti ne moram sve materijal za završio esej. Zbog primjer, možda ti znaš da ti treba primjera je nekoliko vaših poena. Ako ti ih imaš, u redu je. Ako ste zbunjeni, samo stavi poruku u zagradi: “[treba mi primjer učionici vježba za tim zgradu].” Onda da pređemo na sledeći trenutku. Isto tako je s dokazima da je nisi pronašao još uvijek. Stavi poruku u zagradi da podsetim sebe šta ti treba, ali ne prestani da gledaš na to kao ti napisati svoj nacrt. Važno je da ti napravimbeleške za sebe koliko i za što ti treba da nađem i razvije pre nego što imate završio esej. Tako će spasiti mnogo vremena, jer ti imat će “šoping-listu” dovesti na predavanje ili da biblioteci to pomoći će odrediti šta ti treba da završim esej. Ovo će biti tvoj daljeg istraživanja mnogo lakše. Ali to je jednako važno da pokušaš spusti se na papir što želiš da cijeli sastav da kažem. Ovo je jedina test i razvijaju svoje suđenje teze. Cijeli bi trebao odrediti dijelove, ne delovi celine. Možda naći da je tvojeteza je potrebno veliko reviziju i to stvarno zelis voditi različite pristup nego što si je imao i planirali. To će pomoći da razjasnimo kakva detalji su dovoljno važan za potjeru i šta može biti jezika.

1.5.4 promjeniti tvoj teze kad god mozete to uciniti bolje vodič za pisanje i učiti tvoj esej.

Sećaš se da je tvoja suđenje teze je vodič ili mjerilo da ti pomognem da vidim gdje je tvoj esej. To je ogledalo koje možeš držati na svoj esej, da pokažemo ono što stvarno si rekao. To je ne vanjski standard koji je neko je uvođenje na vas, to je tvoja odluka o tome što želiš da kažem. Ali je jedan od najvećih opasnosti u pokušava napiši esej je što si se predomislio bez razmišljanja, da izgubiš trag što si počeo da kažem i na kraju reći nešto drugo, bez svjesni. To je razlog zašto tvoja teze je takovažno. To je dobro, to je obično dobra, a ti odlučuješ promjeniti pravcu ili naglaskom ako znaš na šta si mijenja i kako. Ali ako to i ne primjećujete, skoro uvek vodi u probleme, kao i kad tvoj esej počinje obećavajuće jedna stvar, a završava sa isporukom nešto drugo. Dakle,upoređivati tvoj rad sa tvoj esej. Kada ti završiš svoju prvu verziju, ponovno čitam tvoj teze i pitaj je li je to ono što si ti rekao. Ako nije, ponovite teze. To nije neobično da prepravim tvoj teze desetak puta u toku revizije tvoj esej.

1.5.5 Napisati svoju prvu skicu na način na koji je najlakše i udobno za tebe.

Ako ste iskusan daktilograf, tebe će vjerojatno tvoj tip prvu skicu. Ali ako je lakše da pišem i to rucno, zar da. U pisanju tvoj prvi nacrtu, da želiš da pišeš kao i brzo lako se možeš koncentrirati na riječi, ali ne na taj način proizvode riječi. Idi s šta god da dolazi najlakše. Bićeš Mnogi pisci naći nakon što piše na nacrt longhand proces ulazi u riječ procesor im daje priliku da lako reviziju i ispraviti greške u original. Šta god da uradimti si najviše sviđa. Ne pokušavaj da napraviš prvi nacrt konačni nacrt. Pretpostaviti će ti izmijeniti, a ti možeš da budeš mnogo više izgubiti i besplatno u pisuci tvoju prvu verziju, i ti to možeš uraditi mnogo više brzo.


© 2000 do John Tagg