21
May
2017

Otkrivanju Ideje Priručnik – Piše Esej. 3. Izbor Teme

Originalni: Choosing a Topic

1.3 Izbor Teme
1.3.1 Koristiti ideje u čitanjem ili razgovora kao počinje mjesto u razmišljam o temi, ne zaustavlja mjesto.
1.3.2 Ako si “nemam nikakve ideje” nakon čitanja i učestvuju u razredu diskusije, pokušaj temeljna tehnika.
1.3.3 Ako si još uvijek zaglavilo, ili često zaglavili, i osnovni tehniku ne radim za tebe, radi nešto drugo. 
1.3.4 Izabrati uobičajeni tema u prva tri dana, i ne to promijeniti osim ako ne misliš da je očigledno nadređeni temu.
1.3.5 Suzbiti tvoju originalni tema dole brzo.
1.3.6 Kao ti pročisti tvoj temu, razmisli o tome zašto je istina, a kako si ti znam da je to istina.

 


1.3.1 Koristiti ideje u čitanjem ili razgovora kao počinje mjesto u razmišljam o temi, ne zaustavlja mjesto.

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio

Prirodno je da kad smo susret nova ideja da želimo da podelimo ovo sa nekim drugim. Ali pazi se tendenciju da probam u bazu esej u potpunosti na skraćena ideje nekoga drugo. Imajte na umu dvije stvari. Prvo, da bi pisao efikasan esej da li publike, ti treba da znam više o temi nego tvoji čitaoci. Drugo, u naredio da koristite izvori efikasno u pisanju o temi, ti treba da budem daje vasi citaoci nešto što ne može biti bolje jednostavno čitajući vaše izvori sebe.

Prvo, moraš da znaš više o temi nego tvoji čitaoci. To znači da je da li imaš ideju da je predložio nešto što smo pročitali u razredu,ne možeš da pišeš efikasan esej samo skraćena ili malo širi na ono što smo već pročitao. Svi smo pročitali dodijeljen čitanje. Govori nam šta je to rekla da neće biti vijesti.

Drugo, treba da napišem esej to prevazilazi izvori ti koristiti. Onaj većina očigledno greška to početak esejista ovdje je da pokušaš da napišeš esej zasnovan skoro potpuno u jedan izvor. Rezultat je možda informativni, čak i zanimljivo. Ali dat će čitaoci utisak da smo bilo bi bolje da čitam tvoj izvor nego čitam tvoj esej!

Poenta je da je najbolji način da se esej ideje je često da počnem sa ideja ti susret u čitanju za čas ili u razredu rasprave. Ali to jepočetku je proces stvaranja esej tema, a ne na kraju.

1.3.2 Ako si “nemam nikakve ideje” nakon čitanja i učestvuju u razredu diskusije, pokušaj temeljna tehnika.  

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio

Činjenica da kada imaš osjećaj da ti nemaš nikakvih ideja si umalo uvijek u krivu. Problem je u tome da si ti repressing ideje imašjer se ne osjećam se dobro ili završiti. Nijedna ideja možete mislim da se čini kao da je to bi bio dobar esej. Na neki nacin, ovo je istina. Niko početni ideje koje smo smislili za esej je još esej temu. To jer je to dug je put i puno posla između ideje i esej. Čak i najbolji tema eseja počinje kao neizgrađenog, anemičnog, nagoveštaj onoga štozavršio esej će reći. Tako skoro sve početne ideje su lako odbaciti. Ali ako odeš sa tvojim prvim tendenciju da odbaci svakog ideja, da ćeš završiti nedelju dana kasnije očajan jer te “ne mogu se sjetiti ništa da pišem o.” Ako ovo je ozbiljan problem, treba da se pregledaju Kognitivne Poremećaje jer si skoro sigurno koristeći neke od njih zatvorite svoje razmišljanje. Sve ili ništa Razmišljanje i Personalization su međunajverovatnije kandidata.

Tamo su brojne jednostavno korake da možeš da uzmeš po sa novčić kad ti si zapeo za temu. Sve njih, međutim, uključuju korišćenje olovku i papir i zapravo pisati nešto, ne samo da sjedim i mislim o tome. Ja ću ti dati moj omiljeni tehniku, što predlažem ti da koristiš kao prvi odmaralište kada si zaglavio, onda u 1.3.3 pokazaću ti na nekim mjestima gdje ti mogu više pomoći ako trebaš. I imajte na umu da su tehnika to možete iskoristiti, ako imaš problema dolazi sa teme. Većinu vremenati nećeš, naći ću da imaš broj od ideje koje izlaze iz čitao ili razgovor ili to što si mislila na prošlost i da si upravo treba da odluci ko je najviše obećava. Sljedeće prijedlog je nešto napraviti samo ako si zaglavljen i ne mogu da smislim temu.

Ovdje je temeljna tehnika. Ako ti se, zapravo, to je praktično garantujem da će proizvesti esej tema za tebe. Ali to moraš da uradiš, i ti moram da počnem da radim rano, barem nekoliko tjedana prije nego što je esej zbog.

Prvo, daj sebi pet minuta da napišete na komad papira deset moguće esej teme. Cilj nije da zapišeš dobra tema. To nije čak i da smislim temu kraju ćeš upotrijebiti za tvoj esej. To je samo da se dole deset moguće teme vrlo brzo. U stvari, ako radiš u redu barem nekoliko teme li napisati će biti tako očigledno glupo to ti nikada ne bi, zapravo, pokušaj da napišem esej na njih. Ako ne dođeš sa nekim očigledno glup teme si kontrolirati sebe. Prestani da pokušavaš damislim “dobro” teme. Samo zapiši bar deset. I to brzo. Ako si proveo pola sata na ovo radiš to pogrešno. Pet minuta, deset u najviše. Nakon što si napisao svoje deset teme dole, čitati naglas odmah. Ako otkriješ da imaš mislio od bilo koje druge teme dok čitaš spisak gotovo, dodajte ih na dnu popisa. Dodaj koliko god vam se sviđa. Onda stavila na listu osim za bar nekoliko sati, po mogućnosti za cijeli dan. Ako ti imao ideje u bilo koje vrijeme, međutim, zapišite ih dok razmišljašo njima. Ako si imalo poput mene, zaboravi ni tvoja najbolja ideja ako ne ih zapisem.

Drugo, idi nazad na tvoju listu nakon nekoliko sati ili prekosutra. Pročitao preko polako, naglas. Ako imaš još ideja, dodaj ih na listu. (Možete imam veoma dugi spisak do sada, to je odlično.) Onda krug najviše obećavajuće tri teme na listi. Nakon što ste to učinili, na odvojenom, čist list papira, pisati svaki od tih tri teme u obliku pitanje. Na primjer, ako je jedan od tvoje originalni tema bila “ameba reprodukcija” možda ti izraz “kako ameba razmnožavaju?” Nakon što si napisao tri pitanja pročitao preko njih.Bilo bolje pitanja palo na pamet? Ako je tako, zapišite ih pod originalni tri u obliku pitanja. Onda postavio listu osim za bar nekolikosata, po ceo dan.

Treće, idi nazad na tvoju listu nakon nekoliko sati ili prekosutra. Procitaj polako, naglas. Ako nađeš nešto bolje pitanja palo na pamet, da im napišeš dole u obliku pitanja. Onda pročitati spisak opet. Uzmi novu, čistu list papira. Koja od pitanja koja si napisao ima najviše zanimljivo odgovor? Odgovor to bi moglo dovesti do najzanimljiviji esej? Izaberi jednu (ako ne možeš odlučiti, bacati novčić, ili izvlačili), i zapisati u vrh čisti papir, prvo pitanje, onda privremeni odgovorna pitanje. U ovom trenutku, možda ne znaš odgovor na pitanje. Dakle, moraš da pogodiš. Ali to je u REDU. Kad si pisao iz odgovor na jedno od pitanja, kao završena rečenica, imaš suđenje teze.

Sada temu ti smislio kao rezultat tog procesa ne može biti tema završiš pisanje. To je uobičajeni tema–to možete iskoristiti, akoništa bolje se pojavi. Kada te počnem sa čitanjem i istraživati temu, možda naišao na nešto što je očigledno bolje temu. Slobodno se promijeniti tvoj temu. Ali ne promijeniš temu dok možeš vidjeti da je nova tema jasno je napredak u odnosu na stari. Ne, tema će biti dobro dok se ti počinje za istraživanje i razvoj. Znači, nikada ne izdaj svoje uobičajeno tema dokmožeš da je zameniš drugom onaj koji je očigledno bolje.

1.3.3 Ako si još uvijek zaglavilo, ili često zaglavili, i osnovni tehniku ne radim za tebe, radi nešto drugo.  

Prozori Medija Zvuk        Pravi Igrač Audio Napomena: jer preostalih dionice su kratki, svi su nalazi u ovom audio fajl.

Što radiš upravo je manje važnije nego u akciju, brzo, da se od novčića. Ne čekaj. Uzeti optužba.

Chuck Guilford, profesor u Boise Državnom Univerzitetu u Idaho daje kratki ali temeljan diskusiji … načini da se razvija ideju u Paradigma Na Internetu Piše Asistent. Skeniranje kroz ove ideje, izaberi jedan mrziš najmanje, i pratiti kroz to. Mislim da većina pouzdan način za mene da počnemo je freewriting. Ali novinari’ pitanja također mogu otvoriti aspekte tema brzo za mene. Nešto sasvim drugo može raditi najbolje za ti se. Jedino što nikad ne radi … barem na vreme da uradim bilo dobro. je upravo čeka “inspiracija.” Ne čekaj. Čin.

1.3.4 Izabrati uobičajeni tema u prva tri dana, i ne to promijeniti osim ako ne misliš da je očigledno nadređeni temu.

Ne gubi dana odbacivanje tema poslije tema u potrazi za savršen temu. Mnogi od nas osećam da, ako imali smo savršenu temu za esej će se napisati sam od sebe. To nije način na koji je to. Čak i ako nađete savršen tema–šta god da je, još moram napisat esej. Naći nešto što hoćeš da kažeš, onda se koncentrišem na to da kažem. Da promijeniš temu kada te mogu popraviti, ali ne bacim i početi iznova osim ako si voljan da provedem duplo više vremena da radim na nova tema si mislio.

1.3.5 suzbiti tvoju originalni tema dole brzo.

Mislim da ovo više snažno nego što vjerojatno mogu čuti sada. Pokušaj da ti tema previše usko, uža nego što si mislio da je moguće. Hoćeš da kažeš više o manje, ne manje više.

Ovde su dva praktičan način da radi ovo: Prvo, napiši svoje suđenje teze za jednu osobu ili jedan događaj. Izbjeći apstraktno imenice koliko i ti mogu da. Izbegavaš, reči kao “društvo” zajedno. Pokušaj biti apsolutno specifična. Ako ti pišeš, na primer, o “Y2K problema,” (hvala bogu, prekasno je sada za to!), radije nego da pitam šta Y2K problem je ili kako će to uticati na Americkog društva, pitaj “Kako će Y2K problem utjecati na mene, student na Palomara Koledž?” Onda na to odgovoriti pitanje. Ako pišeš o timskom radu, ne počinji sa pitanje”Kako mogu da timovi posao efikasnije?” Počni sa nečim kao da, “Kako mogu da radim timova u Dunkin’ Krofne gdje radim unaprijediti kvalitet peciva?” Ako počneš sa vrlo specifične temu, možda ćeš morati da se proširi to nekako. Ali to je mnogo lakše, kada si zapravo radi na esej, da prošire uski temu od suziti koja je suviše široke.

Drugi, ako imate prilicno široka tema, i ne možeš da vidiš li način da suzimo to, probaj ovo. Limit kategoriji pišeš o tri puta dobiranje pod-kategoriju da se fokusiraš. Na primer, recimo da počneš sa nešto kao “efekat tv na Americkog društva.” Možeš suziti oboje ključ pogledu tri puta. Kakva efekat? U negativni. Kakav negativni? Negativne posledice na djecu. Kakav negativan uticaj na djecu? Tendenciju da promovirati nasilja. Kakvateleviziji? Djeca je televizijski program. Šta djece tv program? Karikatura. Šta crtane? U subotu jutro karikatura. Tako sužava dole ključ koncepte si se preselio iz “efekat tv na Americkog društva” da “u subotujutro crtane promovirati nasilno ponašanje u decu.” Primetili da tema je još uvijek nije dovoljno, ali to je mnogo više nego što je specifična ti si počeo.

Mislim da prvi način, da poseban primjer, lakše je i brže za sužava niz tvoje temu. Ali možda imaš više uspjeha sužava dole širi temu. Jedan problem to da radiš je da ti mogu biti nesigurna o čemu ćete biti u mogućnosti da podršku ovako rano. Tako da ce ti trebati da suzite tema samovoljno. To je u redu. Sjećaš se možete uvijek to promijeniti. Sve o čemu govorimo ovde je tvoj temu,sjećaš. Ti će suziti izbor mnogo više kad stigneš na posao na izradi disertacije izjavu.

1.3.6 Kao ti pročisti tvoj temu, razmisli o tome zašto je istina, a kako si ti znam da je to istina.

Za piše esej, trebaš objasniti ne samo ono što ti vjerovati, ali zašto veruješ u to, ne samo što je istina, ali kako znaš da to nije istina. Razmisli, gde ćeš naći dokaza za svoju poziciju. Trebalo bi da počnem da radim istraživanje, možda čak i prije nego što si konačno izabrao temu, da bi otkriti što je na raspolaganju i kako možeš podržati svoju poziciju.


1.4 Tezu Izjavu