22
May
2017

Otkrivanju Ideje Priručnik – Piše Esej. 4. Tezu Izjavu

Originalni: The Thesis Statement

1.4 Tezu Izjavu

[Napomena: Četiri prijevode dio o Teze bio na Internetu.
Rumunska, Ukrajinski, Letiski, Indonezijski]

1.4.1    Šta Je Teze?
1.4.1.1 Jednoj rečenici.
1.4.1.2 Deklarativna kaznu.
1.4.1.3 Država šta želiš da tvoji čitaoci da znam, da verujem, ili razumijem.
1.4.1.4 Nakon što je pročitao tvoj esej.
1.4.2 Zašto Pišem Disertaciju Izjavu?
1.4.2.1 Zašto ti treba da razvije teze kada ti napisati esej?
1.4.2.2 Šta je vrijednost od pisanja tvoj teze na komad papir?
1.4.2.3 Vidim vezu između tvoje teze i tvoj esej.
1.4.3 Kako da Pišem Disertaciju Izjavu
1.4.3.1 Pitati i odgovori na pitanja “zašto?” i “kako je?” suđenje teze.
1.4.3.2 Bi tvoj teze pozitivan izjavu, nije minus jedan.
1.4.3.3 Koristiti aktivni glas u svakom klauzule u tvom teze.
1.4.4 Sadržaju Vaše Teze
1.4.4.1 Bude jasno.
1.4.4.2 Bude precizan i ograničeno.
1.4.4.3 Uspjeti kontroverzno ili informativno.
1.4.4.4 Uspjeti opravdano.
Listu za Reviziju Teze Izjave

1.4.1 Šta Je Teze Izjavu?

Ćemo pričati o teze izjave veoma malo ovog semestra. Bićemo pišući teze izjave, učiti ih, i koristim ih kao alat da nam pomogne učiti našu eseja. Pa da ti objasnim šta sam mislio pod izraz “teze.” Uz onako, malo za objašnjenje koje prati će biti određeniji ili nešto drugačiji iz neke stvari koje ćeš naći u vašem priručniku. Tamo gdje je li sukob, ovo dokument pravila.

Možda prvi korak bi da potvrdim ono što ja radim nemislio kada je termin “teze.” Za teze, kao da ćemo biti koriste termin ovosemestar, ne mora da kaznu koja se pojavljuje u prvi odlomak tvoj esej. Tvoj teze bi mogao da se pojavi u prvi paragraf, ili poslednjeg stava, ili možda neće pojaviti u esej. Ne želim od teze nešto da tebi napisao prije nego što piše esej. Ja ću često tražio da napišeš “suđenje teze” pre podnošenja nacrt tvoj esej; termin “suđenje” znači da ovo nije teze si počinio. Jedinarazlog zbog kojeg pitam za suđenje teze je da nam dopustite da imaju nešto raspraviti u razredu. Ti ćeš obično ne završim svoju tezu izjavu dok je zamalo završio pisanje i učiti tvoj esej.

Jer tvoj teze možda ili možda neće pojavljivati u tijelu tvoj esej, ja ću da te pitam da uvijek stavi teze na samom kraju tvoj esej, i označen odštampao kao odvojene stav posle tvog poslednjeg stava ili nakon tvoje bozicne liste radova naveo, ako imaš jedan.

Pa, šta je teze? Malo teze je jedan deklarativna kazna to država šta želiš da tvoji čitaoci da znam, da vjerujem, ili ne razumeš, nakon što je pročitao tvoj esej. Ako nas razumiješ toj definiciji, to će biti puno lakše na posao sa tezu izjave, hajde da uzmemo malo da razlozim i to u svoje dijelove i komponentu pobrini se da vidimo šta je u njoj.

1.4.1.1 teze izjavu je jedan kaznu.

Za teze, drugim riječima, samo jednu kaznu, ne dva ili tri ili više. Zašto? Jer teze je glavna tačka želiš da se u jedan esej, pa totrebali bi biti jedan kaznu. Frederick Ekipe definira esej kao “kratak komad pogledajte da pokušava nešto da dokažeš u zanimljiv način.” Ono što ga čini esej je li to ona ima za cilj da bi se dokazao, jednom trenutku. Ovo ne znači da možete samo jedna tvrdnja u esej. Ali to znači da se sve od mnogih tvrdi da napraviš mora stati zajedno, to mora da sve podršku ili dovesti do pojedinačni (stigne, zaključak)definira cijeli sastav. I ako je sve što si rekao u esej podržava ni jedan bod ili tvrde, onda možeš da se izrazim da stigne u jednoj rečenici. Primetio da nitko ne govori to mora da je kratak kaznu ili lijepa rečenica. Ali to mora da je jedan kaznu, ne dva ili više rečenica. Ako ti se ne mogu izraziti na glavna tačka svoj esej, u jednoj rečenici, tvoj esej verovatno ne jednom trenutku; to vjerojatno ima dva. I to znaci da bi trebao dva eseja. Slobodno napisati ih oboje, ali jednog po jednog.

1.4.1.2 teze izjavu je jedan deklarativna kaznu.

Deklarativna kazna je jednostavno kaznu to ima izjavu nego pitaš pitanje ili pravi komandu. To je stvarno rekao istu stvar dvaput reći to teze je deklarativna kaznu. To samo znači da je teze je izjava. Ponavljanja je za naglasak; to nam pomaže da imajte na umu da teze izjava nije pitanje. Možda često početi raditi na tvoj esej sa pitanje u umu. To je dobra ideja. Ali pitanje je, da nije tvoja teze. Tvoja tezaizjava … biti odgovor na pitanje, odgovor koji će braniti i objasni u eseju.

1.4.1.3 teze izjavu je jedan deklarativna kaznu koja država šta želiš da tvoji čitaoci da znam, da vjerujem, ili ne razumeš.

Drugačije eseja će drugačije potrebe, zavisno od tvoju poruku i tvoji publiku. Ako pišeš o temi da vasi citaoci znam veoma malo o,hoćeš napisati drugačije nego što bi da pišeš o temama za koje je vaše čitaoci su dobro informisani. Neki udžbenika pokušaj da slomiš vrste eseja u kategorija kao “informativni,” “uvjerljiv,” “proširenost,” ili “prepirem.” Ovo kategorije može katkad biti korisno u razmišljam o tvoj esej, ali oni su uvek malo umjetna. Ne dobro esej je potpuno informativnoili potpuno uvjerljiv. Skoro svaki dobar esej će morati obavijestiti čitač u nekom poena i uvjeriti čitač na druge. Ali svaki dobar esej je ujedinjena, kreće ka jedan veliki stvar. Stoga svaki dobar esej ima teze, iako to može biti podrazumijeva radije nego da se izričito navodi u tekst esej. Ako si pisao prvenstveno “informativno” esej nego prije svega “uvjerljiv” esej, da ne znači da je tvoj esej nema teze; to samo znači li to tvoja teza je izjava o kojima tvoji čitaoci su neinformisani, radije nego na koji možda suto mišljenja se razlikuju se od tvojih. Kakav god da je esej pišeš, želiš odlučiti prije nego završim šta stvar će biti, gdje ide. Čime želiš da tvoji teze da se izrazi u rečenici što je ceo tvoj esej kaže, šta želiš da tvoji čitaoci da znam da li vjerujete ili ne razumeš do kraja esej. Ne samo želim teze da se general zaključka da bi netko mogao postići iz tvoj esej; želim to da kažem, šta je tvoj esej kaže. Jedan problem sa mnogo, možda najviše, suđenje tezuizjava da je to previše su general i zato ne stvarno davati upute kao da šta pitanja i šta dokazi će biti u esej.

1.4.1.4 teze izjavu je jedan deklarativna kaznu koja država šta želiš da tvoji čitaoci da znam, da vjerujem, ili ne razumeš, nakon što je pročitao tvoj esej.

Možda si bio pitao u prošlom razredu da stavi teze u prvom stava tvoj esej. Nema ništa loše sa stavio teze u prvi paragraf, ako će ti pomoći da se poentu da vasi citaoci. Ali mnogi odlično eseja ne stanje teze u prvi pasus. Odluka da li da uradimo tako bi trebalo biti na osnovu onoga što će raditi najbolje sa svojim subjekt je i tvoje čitalaca. Međutim, tradicija stavio teze u prvi paragraf je doveo nekestudenti da greškom misli na teze kao uvod u esej. U nekim slučajevima, teze radi kao dio uvod; u neke slučajevima ne. Ali teze je ne nužno dio uvod, i u razvoju tvoj teze ne bi trebao razmišljati o tome kako si prvenstveno želim svoj esej, da počnemo. Trebao bi razmišljati o tome što želiš da cijeli sastav da kažem, šta želiš čitaoca da znam ili vjerovati na kraju esej, nepočetka. Ovo je zašto si se često da ne mogu da završiš svoju tezu. izjavu dok ti završiš svoju esej.

1.4.2 Zašto Pišem Disertaciju Izjavu?

Zašto bi ti napisati teze kada ti napisati esej? Šta je to dobro? To je samo zauzet posao? Nešto nastavnika engleskog su obavezni da vam se namecem studenti čuvaj ih od imati slobodnog vremena? Jedan od onih dugo tradiciju da svi imaju zaboravio razlog? Ja ne mislim tako. Izradi disertacije izjavu je važan dio procesa da napišem esej. U stvari, ti stvarno ne može napisati dobro esej bez razvija teze. Naravno, da “razvoj” tezu izjava ne mora zahtijevaju zapisujem na komadu papira i predati gatvoj esej. Ali to je ono što ću tražiti od tebe da uradiš za svaki esej ti pisati. Dakle, Ja ću odgovoriti na to pitanje iz dva dijela: Prvo, zašto ti treba da izradi disertacije izjavu? Drugo, zašto sam tražio da napišeš dole i ruka?

1.4.2.1 Zašto ti treba da razvije teze kada ti napisati sastav?

Prvo, zašto ti treba da razvije teze kad si napisao esej? Razlog je to, koristeći definicija teze dao iznad, ne može napisati dobro esej bez jedan. U stvari, to teče iz definicija esej to esej ne može da omane da teze. Esej “kratak komad pogledajte da pokušava nešto da dokažeš u zanimljiv način.” Tezu izjavi, kao što smo definisana to je samo iznošenje poenta esej čini. Ako to ne napravite poanta je, ako je slučajno gomila stavovima o istom tema da nikada neće doćizaključka, onda to nije stvarno esej. Primetio da definicija kaže da je esej pokušava da se uvjerim u zanimljiv način. Većina eseja ne potpuno uspjeti za sve čitalaca. Koji teze nije garancija dobar esej. Možda ćete probati da napravim točke, i ne. Ali, ako nemaš poantu da bi, ako ti se ne tezu, onda ne možete uspjeti.

Kada pričam o “koji teze,” ne znači da moraš imati tezu prije nego što piše esej. Kad si pisao si stvaranju ideje. Jedna od stvari koje to čini da pišem tako zanimljivo, i uzbudljivo je to, u procesu piše, skoro uvijek otkriti ideje i veza između ideje da nisi prepoznao prije. Čak i da imate jasnu ideju šta misliš da hoću da kažem pre nego što počneš da pišem, ti ćeš obično otkriti da u procesu pisanje tvoja ideja promjene.Često ćete se morati početi pisati s samo je pitanje da odgovorim ili tema da istražimo, i ti ćeš morati da pises tvoj način da teze. Ti ćeš nastaviti učiti tvoja teza izjavi, kao i promeniš esej. Gdje teze je najvažnije je u kraja proces, u toku revizije. Želiš svoj esej, da dođe do tačke, da jasno teze da svaki čitač će razumjeti.

1.4.2.2 Šta je vrijednost od pisanja svoju tezu izjava na komad papira?

To nas dovodi do drugo pitanje. Ako i prihvatimo da svaki dobro esej ima teze, često to teza je implicira u esej i ne izričito navodi. Ali ja ću tebe da pitam da predate vaše teze u pisanju sa svakom nacrt i svaki esej ti pisati. Šta je vrednost pišem svoju tezuizjava na komad papira? Ako znaš poenta pokušavaš napraviti, zar dovoljno? Osnovna odgovor je “da”. Ako stvarno znaš šta pokušavaš kažu da je u novinama, ako je kristalno jasno u svojoj glavi, onda je to zaista nije potrebnoza tebe je da zapišem tvoj rad i etiketu da je to u cilju proizvode dobar esej. Na druge strane, ako je tvoja teza je jasno u tvom umu, to je vrlo lako to zapisati na komad papira. Samo nekoliko sekundi. Nema problem. Nazalost, mnogi od nas su ne potpuno jasno u našim umovima o kom trenutku pravimo kad smo napisati. Čak i kad smo mislim da znamo točno ono što želimo da kažemo, često smo otkrili kad smo počeli da napišem dole da to nije tamo. Glavni razlog zbog kojeg pitam te napisati svoju tezu.izjavu i predati ga pre, tokom i nakon ti napisati svoj esej, je da ćemo koristiti suđenje teze kao sredstvo za raspraviti i učiti tvoj esej.

1.4.2.3 Vidim vezu između tvoja teza izjavu i tvoj esej.

Mislim da tvoj esej kao zgrade. Ti si arhitekt. Kao i ti dizajniraš zgradu ti naprave model tako da ti i tvoji klijenti mogu da vidim štazavršio zgrada će izgledati. Ne mora sve detaljno završili neće, ali to nam dozvoljava da vidim oblik i ukupna dizajn. Ako ti promijeniš dizajn, ti ćeš promijeniti model. Ljudi reakcije na model mogu da ti pomognem da odlučimo kako da izmenim dizajn. Tvoj teze je tvoj esej kao skalimodel je u zgradi. Dok izgradnja je završena, možeš uvijek napraviti neke izmene. I znači, tvoj model neće biti “kona” dok zgrada je završio. Ako ti misli na teze kao model tvoj esej, možeš videti zašto tvoja teza izjava mora razviti i razviti kao tvoj esej radi, a ti ne brini zbog toga završio teze dok si završio esej. Ali, vas će prepoznati u radio na svojoj teze radiš na tvoj esej. Ako teze jedobar model tvoj esej–da li je sve u esej se ogleda u tezu izjavu i sve u teze je razvio u esej … onda možemo ti dati korisno povratne informacije o tvom suđenju teze to će ti pomoći da odlučiš koliko da promeniš esej.

Mora da razvije napisao teze uz svoj esej, takođe pomaže ti da otkrili problema sa tvoj esej i reši ih. Na primjer, ako imaš veomajasno pojma šta želiš da kažem kad počneš pisati tvoj esej, ti si vjerovatno “pomeranje”, kako si ti napisao prvu skicu. To je da ti kažem da će ti promijeniti priča kao ti razviti. Ovo je dobra stvar jer si ti obično poboljšati vaš argument kao što si to promijeniti. Ali to se često rezultate u nacrtu počinje predstavljajući se jedno pitanjei završava do na drugu. Esej će često čini da budu odvojenepola-eseja zalepio zajedno u sredini. Problem je obično ne teško popraviti, ali može biti teško za tebe da se vidi na prvi zato što si ti tako blizu esej da imaš samo napisao. Malo teze mogu da ti pomognem da prepoznaju svoj esej, u promijenio od svoje originalna namjera. I u pokušaju da promeniš teze da ga sazima cijeli tvoj esej, vidjet ćete da je to nemoguća misija dok sismjestili u jedan pravac u kom da preradimo sastav. Ako misliš na tezu izjavu kao model tvoj esej, to će trenutku si prema odgovore na mnoge pitanje koje se javljaju u procesu reviziju.

Ponekad to neće biti lako da vidim vezu između tvoje teze i tvoj esej. Ovo može biti frustrirajuće. Možda ćeš biti u iskušenju da mislim da samo ako biste mogli ignorirati teze tvoj esej bi biti u redu. Obično, ovo je stvarnost. Jedan od razloga zašto je to će možda biti teško doći sa teze to odgovara tvojoj esej je da ti nismo odlučili šta želiš da kažeš u esej. Možda ćeš morati sedam ili deset pristojan st na papir. Oni su možda čak i biti zanimljivo. Ali ako tine mogu reći ono što su dodati, šta je poenta prave, verovatno ne esej još. Dobar teze će ti reći kad završiš. Ovo se možda ne zvuči važno, ali to je to. Jedan od najtežih stvari o pisanju dobro eseja, čak i za jako iskusnog pisci … je znati kada završiš, je li znati kad treba prestati učiti, znati kada si stigao do kraja proces. Većina eseja to ne rade vrlo dobro iznevjeriti, jer oni nikada nisu završili. I jedan razlog zašto smo ruku u nepotpuneseje je da ne znamo kako da kažem kada su završili. Ako napraviš napor da stvarno razvije i promeniš teze, naći će ju da postane mnogo lakše reci kad se završio esej što je učinio ono što treba da uradiš.

1.4.3 Kako da Pišem Disertaciju Izjavu

Ako te razumijem zašto si pisao teze, to će biti lakše da pišem jedan. Da dobijem počeo koristiti što tehnika izgleda da radim za tebe: freewriting, pokazuje, da pričaš to preko prijatelja, mozganje. Dok ti pišem disertaciju izjavu, imaćemo razgovarali o tema na casu, a ti ćeš da imam ideju kako tvoje kolege studenti … tvoji publike za esej–razmišljao o tome. Imat ćete čitati o general temui napisan na čitanju. Kroz ceo proces, čitanje, pisanje, i o tema na casu, pazite na pitanja i probleme to zanima. Ne pokušavaj da pomisli na jednu savršenu temu za esej, vjerojatno nije jedan. Pokušaj da misliš na zanimljivog pitanja, nekoliko njih. Vjerovatno ću pitati da predložim tri ili četiri teme to bi moglo dovesti do zanimljivo eseja.

Jednom si imao temu, pravi razvoj teze počinje. U početku, cilj ti je samo da dobijem tvoj grubo ideja na papir. Ti ne bi trebalo očekivati da samo sedim dolje i napisati savršeno teze. To ne ide na taj način. Tvoje prvo suđenje teze je samo težak aproksimacija što ćeš na kraju reći. Ali to ti daje nešto na posao, nešto za poboljšanje. Obično, proces učiti suđenje teze sastoji od pravi tvoja poenta jasnije i određenija,sužava dole i puni u šta ti možeš u esej, govori više o manje. Ovo je proces koji pisci moraš da ideš kroz da bi proizvode dobar posao. To je normalna i zdrava. To je oblik uspjeh, ni traga od neuspjeha. Ako očekuješ da ne moraš da promeniš teze, obavezni ste da se osećam loše kad ste je. To je lažna očekivanje da prouzrokuje problem. Pa, očekujem da promeniš teze i ti neće biti ni iznenađena ili razočaran. Možeš samo završi sa tim.

Tvoj priručnik je dobar savjet kako da preradimo suđenje teze. Moje sugestije ovdje su samo dodatak za vaš priručnik, nije zamjena za to. Nekoliko najviše važne stvari želiš da izgledaš jer sam već spomenuo, dok raspravljaju o definicija teze. Pored one, nakon tehnikama može biti korisno u učio i pokušavala da poboljša teze izjavu jednom imate jedan na posao sa.

1.4.3.1 Pitati i odgovori na pitanja “zašto?” i “kako je?” suđenje teze.

Jedan od najčešćih problema sa suđenja teze je da si dao završni zaključak želiš do u esej, ali nisi naveo svoje razloge. Često ćete se posveti više prostora u svoj esej, da daje razloge od iskazivanja zaključke. Brzo testa je da se vidi na tvom suđenju teze i vidim da li to čini smisla da te pitam ili “zašto?” ili “kako?” tvoja teza izjavu kao ti to napisao. Ako to rade, onda odgovori na pitanje i pisati odgovor dole. Onaj odgovor na to pitanje često će biti bolje teze od originalne.

Malo teze izjave potrebe da naglašavaš oboje zaključak i premisa. Često ovo uzeti obliku “X jer Y.” Ako ne odgovoriš na pitanje, “zašto?” suđenje teze, pokušaj dodati “jer klauzulu.” Ako to učiniš, pažljivo da se to klauzule i ne izraz. To je, neka grupa riječi sasubjekt je i glagol, ne samo niz imenice i modifikacijama. Ako koristiš “zato” u tvojoj teze, ne nikad ga pratiti sa “.” “Zato” vodi do prijedloškim izraz; to će ti dati statičko temu,ali neću reći ko je radio ono što kome. Uvek koristi “zato” u obliku “jer je netko nešto radi.”

1.4.3.2 Napraviti tvoj teze pozitivan izjavu, nije negativan jedan.

Reci nam šta je neko uradio, a ne ono što nisam uradio, što je uzrokovalo problem, ne nisam jer to; ono što znaš, a ne ono što ne znate. Budi vrlo oprezan o koristeći reč “ne” u teze. Problem sa praviš teze negativno tvrde da je to jedini način da podršku to je tako što pozitivan stigne. Pa, ako tvoj teze je sročeno negativno, vjerojatno nisi rekao što ti treba da kažem, još uvijek. Primetio da ako ti postavim pitanje, “zašto?” negativan stigne, vi ćete skoro uvek moraš da odgovoriš na to sa pozitivne. Ovaj prijedlogo riječi u tvoj rad, da ne tvoj stav. Ne mislim to tvoja izjava mora biti “pozitivno” u smislu optimističan, upravo to mora da je sročeno kao pozitivan stigne, radije nego da koriste kao uslovima “ne.”

1.4.3.3 Koristiti aktivne glas u svakom klauzule u tvom teze.

Klauzule koje koriste transitive glagoli su u ili aktivna ili pasivno glas. Neka transitive glagol je akcija je glagol koji prenosi akciju prijemnik. Primjer bi biti glagol “baci” kaznu “Jane baca loptu.” Onaj akciju, baca, prenosi iz dela, Jane, da primam, loptu. Kada setransitive glagol je u aktivnu glas, kao u ovo primjer, počinilac je za akciju tema kaznu ili klauzulu. Džejn da li bacanje, ona radi u akciju, ona je tema kaznu. Kada takav klauzule u pasivno glas, slušalicu jetema kazna: “je lopta bacena po Jane.” Sve ovo su uslovi definisana u vašem priručniku. Pogledaj ih, ako ti je potrebno da, koliko god ti treba, sve dok značenja ti biti jasno. I nemoj se ustručavati da tražiš pitanja ako ti si zbunjen.

Većinu vremena, aktivni glas je jasnije, više informativni, i više od direktan pasivna glas ili od klauzule koristeći povezuje glagoli (na primjer, “” ili “bio”). Ali mi smo nekada ipak, veoma retko, opravdano koristeći pasivno glas u pisanju za različitim ili naglasak. Ali kad smo pišući teze izjave, sam mislim da treba da koristiš uvijek aktivan glas kad možemo. I skoro smo uvijek može. Želimomalo teze da izrazim akcija, a ne samo se pridružiti teme zajedno. Želimo tezu izjava da iskažeš ono što ćemo reći, ne samo što ćemo da pišem o tome.Ako pokušamo da svakog klauzule u svakom teze u aktivnu glas to će pomoći nas da saznamo ono što stvarno želim da kažem, i da pišeš bolje eseja brže.

Jedan skladu da pravilo da bi trebali koristiti aktivni glas je da mi nikad ne bi trebalo, ili retko, koriste oblik glagol “da” kao glavni glagol u klauzulu. Dakle, ako se nađete koristi kao glagol “,” “,” “je bio,” ili “da”, kao glagol koji povezuje radije nego da samo pomažem glagol, reviziju. Pitajte sebe “Ko radi šta? Ko je rita ko je?” I napisati svoju tezu. uspjeha u aktivnu glas.

Ako ti se još uvijek naći koncept aktivne glas zbunjujuće ili teško, ne mislim da si ti jedini. Mnogo studenata doći na engleskiSastav bez jasnu sliku ideja glas. Ali to je važno. Zato, molim vas, uputstva na Onaj Aktivni Glas.

1.4.4 Sadržaju Vaše Teze

Do sada, razgovarali smo o prilično formalni testove teze. Ali kao što početi radim sa pravim teze, tebe će morati da traži na značenje tezu, ideja je u njemu, i pita da li šta je tvoj rad kaže da je izražava redu sadržaju, znači hoćeš esej.

1.4.4.1 bude jasno i nedvosmislen.

Pobrini se da to ne može protumačiti da znači nešto drugo do ono što ti želiš mislio. To bi trebalo biti nedvosmislen. Pitam se da li kaznu može značiti različite stvari različiti ljudi. Ako bi mogao, da ponovite to da ukloni moguće značenja da ne želim da prenesem.

1.4.4.2 bude precizan i ograničeno.

Država ne više nego što su spremni da se branimo. Verovatno je najčešće problem sa suđenje teze izjava je da su suviše široke, koje tvrde previše. U dobro je esej, reći ćeš više o manje, ne manje više. To je, da ćete razviti tvoj esej kroz detalje, primjere, dokaze o neki detalj koji možete direktno odnose na vaše iskustvo, ili da specifične izvora. Test je ćete odgovor na pitanje, “kako znas?” zadovoljstvo vasi citaoci zbog svaki veliki stigne?

1.4.4.3 uspjeti kontroverzno ili informativno.

Tvoj teze bi trebao biti izjava u vezi koje se vaša publika je znanje ili mislio je siromašno ili pogrešna. Ti bi trebalo da im kažem nešto što ne već znam, ili što već ne vjerujem. Poenta ti zaraditi u tvoj esej ne bi trebao biti očigledno. Ako većina tvoji čitaoci su vjerojatno da verujem da tvoj rad bez ni čitam tvoj esej, verovatno ne treba da napišem esej za podršku to teze.

1.4.4.4 uspjeti opravdano.

Možeš li se pomaknuti svoju publiku da prihvatim ovo teze u esej o dužini predlažeš da pišem? Baš kao što ne mogu da napišem vrlo dobro esej pokazuje nešto to je već očigledno da tvoji čitaoci, ne bi se trebao praviti tvrde da je tako sporno da ti stvarno ne, ima šanse da stignem tvoji čitaoci to prihvatiti.

Sjećaš se, za sve što radi nacrte i eseje, spusti svoje teze za esej na samom kraju, kao poslednja linija u dokument, označenoj sa “Tezu Izjava.”

Listi za Reviziju Teze Izjave

Koristi ovaj spisak da promeniš suđenje teze. Svaki predmet u listu je li volio vratiti svoj objašnjenje iznad. Za kopiju liste kojemogu štampati novine na stranici za napomeni, klik ovdje.

  1. Je tvoja teze jedan deklarativna kaznu?
  2. Da li tvoja teze država šta želiš da tvoji čitaoci da znaš, vjerujem, ili razumiješ je nakon što je pročitao tvoj esej?
  3. Da li tvoja teza izjava odražava sve u eseju? Da li vaše esej razviti sve u teze?
  4. Možeš li da pitam i odgovori na pitanja “zašto?” “kako?” suđenje teze?
  5. Je tvoja teze pozitivan izjavu, nije minus jedan?
  6. Koristiš li aktivan glas u svakom klauzule u tvom teze?
  7. Je tvoja teze jasno i nedvosmislen?
  8. Je tvoja teze precizan i ograničenim?
  9. Je tvoja teze kontroverzno ili informativno?
  10. Je tvoja teze opravdane?

Koristi Na liniji Tutor da pomognem u Razvoju Tvoj Teze.


1.5 Piše Prva verzija


© 2004 do John Tagg