23
May
2017

USASC-USAAS-USAAC-USAAF-AF Vojne Avione Serijske Brojeve, 1908 da vam Predstavim

Originalni: USASC-USAAS-USAAC-USAAF-USAF Military Aircraft Serial Numbers–1908 to Present


1. avgusta 1907, Aeronautički Odjel američke Vojske Signal Marincima osnovana, i Vojska Sad-a kupila njenu prvu teže od zraka aviona, Rajt Model, 1908. To je preuzme serijski broj 1. Dalje Vojni avioni odredili su serijske brojeve u nizu njihov otkup. Nažalost, rani izvještaji iz ovih dana su prilično nepotpun, i tamo su brojne praznine i sukoba. Da dodam da zbunjenost, često se desilo to je u vrijeme kad je avion obnovio, to je dodijeljen novi serijski broj.Neka avion iz ovog perioda (za primjer OH-4 “Liberty Avion”) zna da ima nosio bar četiri serijski brojevi se tokom svoje karijere. Nakon nekog vremena, siguran serijski broj blokova su upoznao … 200 blok je rezervisan za hidroaviona, 40000 blok za eksperimentalnu avion, i 94000 blok za prototipa i aviona na posmatranju.

Nova Armija Aeronautički Divizija je nazvale Vojsci Sad-a Zrak Uslugu (USAAS) Maja 14, 1918. Sa sekvencijalnim serijski broj plan nastavili do kraja NAS Fiskalne Godine (svake od njih) 1921 (koja je jun 30, 1921). U to vrijeme, brojevi su dostigli 69592, plus poseban komad 1919-1921 eksperimentalni nabavke u 94022/94112 dometu.

Počevši od jula 1, 1921 (početak svake od njih 1922) novi serijski broj sistema je usvojen na osnovu nabavke unutar svake Fiskalnu Godinu. Svaki serijski broj sada sastojala u bazu broj odgovara zadnje dva prsta svake od njih u kojima novac je dodijeljeno proizvoditi aviona, i niz broj ukazuje na sekvencijalnim red u kojoj posebno avion je naredio u to posebno svake od njih. Na primer, avion 22-1 je bio prvi avion je naredio u svake od njih 1922, 23-1 je bio prvi primjer naredio u svake od njih 1923, itd. Ovaj sistem je još uvek koristi danas.

Važno je da to shvatite serijski broj odražava Fiskalne Godine u kojima bi avion je stavio, NE godine u kojima ga je dostavio. Danas, razlika između vrijeme naređenje je postavio i na vrijeme avion je zapravo dostavio može biti koliko nekoliko godina.

Jula 2, 1926, Vojska Zrak Služba je bila preimenovao Vojska Sad zrakoplovstvo (USAAC). Juna 20, 1941, USAAC je nazvale Vojsci Sad-a zrakoplovstvo (USAAF). Septembra, 18 godina, 1947, Vojsci Sad-a zrakoplovstvo je razdvojiti od NAS Vojska i postala odvojene službe, zrakoplovstvo Sad-a. Kroz sve ove promjene ranije fiskalne godine serijski broj sistema ostala je nepromijenjena.

1947, u isto vrijeme da TESTIRAJU službeno je formirana, DoD uredba 5304.9003 bio oglas koji je zahtijevao da sekvencu broj telefona sada imaju najmanje 3 cifre. To znači da fiskalnu godinu polovine sa pojedinac niz brojeva manje od 100 su ispunjen nula da ih dovede do 3 cifre u dužinu. Pa 48-1 je napisao kao 48-001 u službeni dokumentacije. Niz brojeva veće od 9999 su napisano sa 5 cifara. 1958, minimum broj cifre u nizu broj je podigao do četiri, tako da 1958 aviona niz počela u 58-0001.

Pozajmi-Zakup

Nakon prolaz od Posuditi-Zakup Ponašaj se u 1941, USAAF serijski brojevi su dobivali da NAS građen aviona namijenjen za uslugu sa Savezničke avio snage za vrijeme Drugog Svjetskog Rata. Ovo je napravio samo za administrativni svrhe, iako ovi avioni su nikada nije namijenjena za USAAF službe. Kasnije, tokom Hladnog Rata, aviona isporučili NAM saveznike pod Zajedničkog Pomoći Program ili Zajedničkog Odbrane Pomoć Program je dodijeljeno AF serijske brojeve za zapisnik-drži svrhe, iako oni nikada zapravo služio TESTIRAJU.

Nije sve u avion koji je bio sa američka Vojska zrakoplovstvo izdate USAAF serijske brojeve. Najpoznatiji primjere su oneaviona stekao u inostranstvu od NAS Vojska tijekom Drugi Svjetski Rat. U većini slučajeva su radila pod svoje strane oznake i serije. Na primjer, Prznice stekao u UK ispod “Obrnuti Posuditi-Zakup” su radile pod svoje Britanski oznake i njihova Britanski serijske brojeve. Pored toga, neki NAS građen avioni koji su naredio Britanije prije Posuditi-Zakup ali kasnije impresioniran u USAAF služba jošzadržala je svoje Kraljevsko zrakoplovstvo serije.

Popravio Aviona

Povremeno, AF aviona su intenzivno remanufactured da donesem da ih modernim standardima ili da ispuni potpuno nove uloge za koji su bili poreklom je dizajnirao. U mnogim slučajevima, ovi avioni su ponovo serialed sa novog broja bitno za svoje godine re-proizvodnju. Međutim, ovo je pravilo je da nije uvijek pratio–ponovo prilično groteskno izmjenama nanio na neki C-135 avione koji nisu rezultat u new serijske brojeve.

Avion je Naslijedio od Mornarice.

Američka Mornarica i NAS Marinaca su potpuno različite serijske brojeve plan, na osnovu numerički napredna brojeviodvojila od strane Biroa za Astronautska. Povremeno, avion se prebacuju iz Mornarice da TESTIRAJU. Ako prijenos je predvidio da bude trajno, to je obično u slučaju da je prebačen aviona su dali AF serijske brojeve. Najčešće, AF polovine ove prebačen Mornarici aviona su se ubaci u okviru redovne niz brojeva, ali ponekad ove nove AF serijski brojevi su napravljena od naknadno dodajući dodatnebrojeve na kraju sekvencu broj blok za fiskalne godine u kojima su bili poreklom naredio Mornarici. Avioni koji su samo privremeno, prebačen da TESTIRAJU od Mornarice obično zadržati svoje Mornarici serijske brojeve, iako slikao u AF oznake, ali ponekad se desi da aviona pozajmio od Mornarice su dodijelila novo AF serije. Nažalost,sistem nije uvijek u skladu.

Izuzetak od Pravila

U posljednjih nekoliko godina, zadatak od OPERACIJE serijske brojeve nije uvek bio u strogom numeričke red unutar svake od njih. Osim toga, letjelice ponekad navedene u datom svake od njih blok kad je naručio u drugom svake od njih. Ovo je najčešće uradio za razlozi specijalna pogodnost. Na primjer, serijama od dva “Air Force one” VC-137s (62-6000 i 72-7000) možda pokazuju da su naručili deset godina razdvojeni, dok je zapravo razlika je samo sedam godina. Predsjednički VC-25s naređeno u svake od njih 1986 pod serije i 86-880086-8900, ali ovi brojevi su se promijenila da 82-8000 i od 92-9000specijalni cilju napravi serija nakon dva ranije VC-137Cs. Kada su neki civil avioni su dobili od OPERACIJE, ni za kupovinu ili za napad, serijski brojevi su ponekad dodeljen od sekvencu, sa svoje brojeve namjerno izabrao da se poklapa sa svojim bivšim civila broj registracije. Drugi puta, serijski broj raspodjele je uradio za razloga tajnosti, da sakrije postojanje povjerljive aviona od znatiželjnih očiju. Na primjer,serijski broj F-117s su isprva je raspoređen u strogom numeričke red, ali su oni koje su među nekoliko različitih fiskalne godine. U drugim slučajevima, serijske brojeve (npr serijske brojeve za novi F-22 Raptor borci) bio izveden od proizvodjaca je građevinski brojevima nego iz sekvencu u kojem je bilo naređeno. Još jedan primjer a-1 Skyraiders stekao od Mornarice za korištenje u Vijetnamu oni– imao AF serijske brojeve izgrađen, uzimajući u avion je Mornarica serijski broj(Biro Broj) i prefixing ispred fiskalne godine broj u kojoj avion je naredio Mornarici. Na primjer Mornarici-1E Skyraider BuNo 132890 postao 52-132890 na AF rolls.

Rakete i Radilice

Tokom 1950-ih i 1960-te, to je uobičajena praksa uključiti rakete i bespilotna letjelica za OPERACIJE serijski broj grupe.Stoga, to je uvijek moguće utvrditi ukupno broj aviona naredio TESTIRAJU samo gledajući serijski broj nizove.

Vojska Aviona

Nakon splitoff od OPERACIJE iz američke Vojske, Vojska je nastavio da koristimo isto serijski broj sistema za svoj avion, u serijama, zbog Vojske i zrakoplovstva aviona biti pomiješane u isto svake od njih sekvencu. Početka u svake od njih 1967, Vojska je počeo koristiti početka serije u 15000 za svaki svake od njih, dakle, Vojni avioni mogu biti obično uvaženi od OPERACIJE avion po njihovim visokim serijski brojeve. Pored toga, ako Vojni avioni iz helikoptera imalo serijski broj sa manje od 4 cifara, ekstra nula si dodao na rampi na broj 5 cifara. U svake od njih 1971, Vojska otišao do novogserijski niz za njihove helikoptere, koja je započela na 20000 i nastavio jedan za drugim od tada. Unutar svake svake od njih, američka Vojska brojevi su mnogo veći od OPERACIJE brojevi su ikada najverovatnije da, pa nema mnogo opasnost od li preklapanja.

Prikaz Serijske Brojeve na Avion

Do 1914, kada Vojska prvi put počeo da steknu traktor-motorima aviona, zvanični serijski broj počela je da je slika u veliki blok ličnosti na obje strane trupa ili na krmi. Ovi brojevi su toliko veliki da mogu biti lako vidio i prepoznao sa velike daljine.U vrijeme Američki ulazak u Prvi Svjetski Rat, velike brojke su se zadržali na trupa i ponekad dodao na vrh bijele kormilo traka. Do početka 1918, slova “S. C.” (za “Signal Marincima”) su često je dodao kao prefiks da je prikazan serijski broj.Kada Vojska vazduhoplovna stvoren je u Maju 1918, pisma SC su zamijenjeni “A.”. (za “Air Službe”). U julu 1926, Vojska Zrak Služba je bila preimenovao Vojska zrakoplovstvo, i serijski broj prefiks postao A. C. za “Air Kora”. Ipak, ove prefiks pisma nisu bile dio službeni serijski broj, i konačno su ispustio 1932.

Do kasno 1924, trupa serijske brojeve počela da se manja, dok su standardizirani na četiri inča brojke, na obje strane trupa. 1926, riječi “AMERIČKE Vojske” su često je dodao da trupa broj, i 1928 proizvođač je ime i Vojska je oznaka su također dodao na monitoru, ali ovo nije bila uvijek uradio.

Tri-line trupa podatke blok smanjena je u velicini na jedan centimetar likovi u 1932, i stavljen na lijevoj strani broda u blizini kabinu. Ovo je poznat kao Tehničke Podatke Blok (TDB). Onaj podaci blok, ne samo pokazao puno serijski broj, ali i tačan model tip i ponekad avion je baza ili ogranak vojsci s kojima je služio. U TDB na kraju postao je jedino mjesto na avion gdje serijski broj je zapravo pokazala. To je često bilo istina da samo drugu vrstu identifikacije pokazao je bila jedinica i bazu prepoznavanja kod prikazan na obje strane od broda ili na fin. Ovo je bilo teško za identifikaciju stvarne serijski broj avion,vodi mnogo konfuzije.

Tehnički Podatke Blok je još uvijek koristi danas, iako je sada zove Avion Podatke Legenda, i od početka 1990-ih je smanjila u veličinu da pisma samo 1/2 cm visok i preselio u novi položaj. blizu tla puni spremište. T. O 1-1-4 državama je to Tehnički Podaci mogu biti ili Blok na stranu trupa ili blizu tla puni spremište.

Za nekoliko godina tokom kasnih 1940-ih i ranije 1950-ih, serijski broj prikazan u Tehnički Podatke Blok često nosila je suffix pismo, koje nije zapravo bila dio službeni serijski broj. Pet slova su se koristi, za NAS avijacija, G za NAS Vojska, N za Vazduh Nacionalne Garde, R za zrakoplovstvo Rezervi, i T za Rezerve Oficira Obuku (SLUŽBA). Za neko vrijeme pismo M je korišten za OPERACIJE aviona povezan s Američke ambasade u inostranstvo, ali ovo koristi ukinuta u avgustu 1955.

Nedostatak spremno-vidljiva serijski broj na Vojni avion počeo da budem ozbiljan problem, a na Oktobra 28, 1941, ubrzo nakon USAAF bio formiran, naređenje je dato to brojevi bez manje 4 broja bi bilo nacrtano na rep fin svih Armija aviona (gdje je to bilo moguće) u veličinu dovoljno velika da bude viđena od najmanje 150 metara. Ovo je službeno zvao radio poziv broj, ali bilo je skoro univerzalno poznat kao rep broj. Od vojne letelice su u to vreme ne očekuje da traje više od deset godina,prvom mestu fiskalne godine broj izostalo u rep broj kao što je bio AC prefiks i crtica. Na primjer, Sad P-40B serijski broj 41-5205 imao rep broj 15205 naslikan na repa, Kertis P-40K serijski broj 42-11125 imao rep broj 211125 naslikao na fin, i P-51B 42-106559 morao 2106559 naslikan na rep. Otkad je Vojska (kasnije zrakoplovstvo) potrošio zadnje četiri prsta rep broj kao radio pozivni znak,za kratak serijske brojeve (one manje od 100), rep broj je proširio na četiri prsta dodavanjem nula ispred sekvencu broj. Na primjer, 41-38 bi imao rep broj napisao kao 1038.

Stoga, u većini situacija za drugog Svjetskog Rata doba aviona gdje rep broj je vidljive, možeš zaključiti serijski broj jednostavno stavljanjem malo nakon na prvom mestu, prefixing 4, i ti automatski imaju serijski broj. Nažalost, bilo je mnogo odstupanje od tih pravila, postoje primjere u kojoj samo zadnja 4 ili 5 cifre su naslikan na rep, što ima identifikaciju iz avionaposebno teška.

U 1950-ih, mnogo aviona zaostalih iz II Svjetskog Rata doba su još uvek u službi, premašuje njihov očekivao službe života za manje od 10 godina. Kako bi se izbjeglo potencijal zbunjenosti sa kasnije aviona s obzirom na isti rep broj, ti stariji avion je imao broj nula i malo dodao ispred rep broj ukazuju da su se preko 10 godina. To sam se nadala da će se izbjegne zbrku uzrokovana dupliciranje rep brojeve između dva aviona sagrađen preko deset godina odvojeno. Međutim, ovo nije bilauvijek radio, a to je ne moguće uvijek jedinstveno da identifikuje avion do znanja o svojim repom broj. Ovaj trening bio na kraju je prestao da kad su ljudi počeli pozivajući se na broj 0 kao pismo O, stoji za Zastario. Zahtjev za 0 – prefiks je zvanično pao na April 24, 1972.

Za nekoliko godina tokom kasnih 1940-ih i ranije 1950-ih, serijski broj prikazan u Tehničke Podatke Blok često nosila suffix pismo, koje nije zapravo bila dio službene serijski broj. Pet slova su koristi, za NAS avijacija, G za NAS Vojska, N za Vazduh Nacionalne Garde, R za zrakoplovstvo Rezervi, i T za Rezerve Policajci Obuku (SLUŽBA)

1958, propisa je oglas koji je naredio da se to rep broj treba da se proširio na najmanje 5 cifara u dužinu. Ponekad rep broj je isekao u dužinu da pet cifre za namjerno izostavljanje oboje fiskalne godine brojke, na primjer 64-14841 će biti predstavljen na rep kao 14841. Ponekad, da je jedan ili više od prvih prsta sekvencu broj također bi je ispuštena. Ovo praksi dovesti do mnogo konfuzije.

Kamuflaža počela da se ponovo pojavi na AF aviona tokom Rata u Vijetnamu, i to je dovelo do promjene rep broj prezentaciju. Slova “OS” dodate su direktno iznad zadnja dva prsta fiskalne godine, slijedili su poslednja tri broja u nizu broj. Trocifrene sekvencu broj je visina OS i fiskalnu godinu pisma u kombinaciji i ponekad se zove “veliki” komponentu rep broj. Na primjer, F-4E serijski broj 67-0288 imao rep broj 67(mali) 288 (veliko). Ovomože, naravno, vodi do konfuzije, od aviona 67-1288, 67-2288, itd bi da ima tačno istu rep brojeva kao 67-0288 ispod ovog plana. Ovo nije obična jer mnogo poteškoćaosim, naravno, ako neki od ovih veće serijske brojeve takođe se desilo da F-4Es (koji nisu bili). Nažalost, sistem nije uvijek bila konzistentna–na primjer F-4D serijski broj 66-0234 imao rep broj koji izgleda kao ovo: 60(mali) 234(veliko). Čini se kao da je ovaj broj dobivena na način na prvom mestu fiskalne, i kombinacijompreostala “6” s “0234”. Stoga, jedan često je mnogo obrazovan pretpostavljam kako da ubere taj avion serijski broj od znanja o svojim repom broj, i znanje aviona tip i da se ponekad čak i verzija je potrebno. Cijenio bih čuti ko je naglasio drugačije rep broj prezentacije na nedavne AF aviona.

Međutim, Zrak Pokretljivost Komandu i TESTIRAJU Evropi avion i dalje prikaži prethodne format za rep broj, sve brojeve biti iste veličine i prvom mestu biti poslednji broj Fiskalne Godine i ostalih 4 broja biti zadnja 4 broja niza broj. Nema OS pokazao, samo ime komandu par metara iznad to. AMC po pravilima to rep broj mora biti zadnja pet cifara o serijskom broju. Ako se serijski broj nema pet značajne likove na kraju, posljednji cifra fiskalne godinepostaje prvi lik, i nule koristi da napune prostora da bi pet brojeva. Ovo bi 58-0001 izgleda kao 80001. Tehnički Red odnosi na radiju brojeve na fin, pun serijski broj jedina pojavljuju u Avion Podatke Legenda blok. U onim retkim slučajevima u kojoj zrakoplovstvo kupio više od 10.000 zrakoplov u jednoj fiskalnu godinu (1964 je tako godine), zrakoplov sa serijskim brojevima veću od 10.000 bi oboje cifara fiskalne godine izostavljena, za primjerrep broj 64-14840 je 14840, ne 44840. Izuzetak je rep broj EK-130H serijski broj 73-1583, koja je imala svoju rep broj prikazane kao 731583, odnosno, pun serijski broj bez crtica. Opet, voleo bih da čujem od nekoga ko je video različite vrste serijski broj pokazuje na Zrak Pokretljivost Komandu aviona.

Buzz Brojevi

U godina odmah nakon prvog Svjetskog Rata. 2, mnogo USAAF/AF aviona koristio oznake da bi to moguće utvrditi nisko-letenje aviona iz zemlje. Ovo trebalo je da se obeshrabriti nesigurno praksa pilota za vrhunske aviona pravi nizak prolazi (colloquially poznat kao “zujanje”) preko zemlje poena. Stoga, ovi brojevi došao biti poznat kao buzz brojeve.

Sistem je koristio dva pisma i tri broja, naslikao veliki kao i praktično izvodljivo na svakom strane trupa i nakupi ispod na karoseriji lijevo krilo. Dva znaka identificirao i model aviona, i tri broja sastojala u poslednja tri broja serijski broj. Na primjer,svi borci su identifikovali po slovu P (kasnije promijenio da F), i drugi pismo identifikovali borac tip. Na primjer, buzz broj kod za F-86 Sablja je FU, za F-100 Super Sablja je FW. Baz broj za F-100A 53-1551 je FW-551,buzz broj za F-86D 53-1020 je FU-020.

Povremeno, dva aviona od istog tipa i model bi isto poslednja tri broja u serijski brojevi. Kada se ovo dogodilo, dva aviona su ugledni dodavanjem suffix pismo u buzz broj kasnije aviona, prethodi tablu.

Neki američki avion za vrijeme drugog Svjetskog Rata nosio uvećan šifre na njihove strane, ali ne znam da li je svrha ovihveliki oznake su da se ponašaju kao “buzz brojevima”.

Sistem je bio u široku upotrebu u cijeloj 1950-ih, ali postepeno je postepeno izbacen tokom 1960. Januara 1965 izdanje Tehničke Red 1-1-4 je odbacila sve spomenula bilo buzz broj zahtjev, i ovi brojevi počeo prefarbali i bili u velikoj mjeri otišao do sredine 1965.

Vojska Serijski Brojevi

Nakon Vojsci Sad-a zrakoplovstvo je razdvojiti od NAS Vojska i postala odvojene službe, zrakoplovstvo Sad-a. septembra, 18 godina, 1947, i Vojska i zrakoplovstvo je nastavio da koristimo isto set serijski brojevi za svoje avione. Vojska aviona polovine su naizgled pomiješane sa Zračnih Snaga serijama, bez rupe ili skakanja.

Ali u 1966, Vojska počeo koristiti pet cifra niz brojeva koji su veći nego bilo niz brojeva koriste TESTIRAJU, tako daposmatrači ne bi zbuniti aviona između dvije usluge. Pored toga, Vojska niz brojeva koji su dobivali u Vazduh Silu niz često su obloženi sa ekstra nula da bi ih imao ukupno 5 cifara. Nažalost, tamo je neka zabuna, pošto sistem nije uvijek bila konstantno pratio, i tamo su brojne odlazaka iz ovog norm. Iako je Vojska je počelakoristi 5 cifra serijski broj počinje 1964, tamo je nezahvalno četiri i pet brojeva u pravoj koristiti. Za rep broj prezentacije (ili stupa brojeve za helikoptera), u ranim godinama bila prilicno konstantna, koristeći poslednji broj fiskalne godine i samo četiri prsta serijski broj prikazuje. Kada pet cifra serijske brojeve počeo koristi, tamo je bila mješavina rep broj prezentacije za samo pet cifara bez godine (i ponekad vodeći nula!), kao prezentacije u kojojposlednji broj godine je pokazao, zajedno sa svih pet niz brojeva. Ponekad i brojke ove godine broj bili prefarbali i onda samo pet-cifrenog sekvencu broj je predstavio. Ponekad, Vojni helikopteri koristio poslednja tri broja u nizu broj kao pozivni znak i ti ćeš često vidiš one tri cifre naslikao na nos, na prozor, ili je naglasila na tvrđava sebe. Postoje čak i nekoliko stariji aviona sa dvije znamenke godinu dana, a cijeli pet cifra serijski broj pokazao, samo dazaokruži sve opcije. (Ref, Nick Van Valkenburgh, Jul 26, 2013)

1971, Vojska počeo koristiti niz brojeva počinje u 20000, i brojevi se nisu vratili sa svakim naslijedivši fiskalnu godinu.

U pismena, vodeći nula često su odbačene. To uopšte nije jasno kada sistem punjenja niz brojeva sa nula počela. Čini se da je to Vojska i dalje koristi obje sisteme za svoj avion serijske brojeve, jedan u nizu broj veće od bilo niz brojeva koriste TESTIRAJU, plus niže niz broj obloženi sa nula. (Ref, Nick Van Valkenburgh, Jul 26, 2013)

U Boneyards

Konačni kraj za mnoge AF i NAS Vojska aviona i helikoptera kada oni odu aktivni služba u boneyards u Davis-Monthan AVIO blizu Tucson, u Arizoni. Na kraju i. Svjetskog Rata, 2, baze je izabran kao skladištu za napuštenu vojne avione. Suho klimu i Tucson iz baze tlu napravio je idealno za avion skladište i očuvanje. Viška DoD i Obalsku Stražu avioni se nalaze tamo nakon što su izvadili iz službe. Ponekad aviona zapravo se vratio u aktivnu službe, ili kao daljinski pod kontrolom radilice ili su prodali da prijateljskistranih vlada, ali najčešće jesu leševa za rezervnih dijelova da držimo druge avion leti ili su otkazani.

U početku poznat kao Vojni Avioni Skladište i Raspolaganju Centru (MASDC), ime ustanova je promenilo u oktobru 1985 da aeronautički Održavanje i Regeneraciju Centru (AMARC). AMARC je službeno redesignated 2 Maja 2007 kao 309th Aerospace i Održavanje Regeneraciju Grupe (AMARG), ali još uvijek koriste naziv AMARC za širom svijeta i priznanjeostavština razloga. Ako ja znam datum na koji avion je prebačen MASDC/AMARC sam listu ovde.

Kada se avion ulazi AMARG, to je dodijeljen šifra broj (poznata kao Proizvodnju Kontrola Broj, ili PCN) koja se sastoji odčetiri slova, slijedi trocifreni broj. Prva dva slova navedi uslugu (AA za avijaciju, za Mornarice, AC za Obalsku Stražu, SEKIRU za vladinu agenciju avion, A za strane savezničke zrakoplov). Drugi par slova navedi tip iz aviona (e.g FP zbog F-4 Fantom), i tri cifre navodi naređenje u koju posebno aviontaj tip je ušao u AMARG. Na primjer, prvi F-4 je priznao da AMARC bi odbrojani AAFP001, sa dva nula biti dodao na blok odavde broj broj 3. Tako PCN je bilo korisno u kažeš na pogled koji je bio vlasnik avion, što letelica je to bio, i red kojim je došao u AMARG

Prije Oktobar 1994 broj u PCN šifra je imala tri prsta, ali AMARC shvatio da su uskoro da će imati više od 1000 F-4 na popis, i odlučeno je da je potrebno da se proširi broj format za četiri prsta u cilju primiti nove Fantom dolascima. Pa IF-4C 64-1021 je data broj AAFP969 Oktobra 19, 1994 i sledeći dolazak 64-1068 je dao broj AAFP0970 isti dan. Sve kasnije F-4 dolascima odbrojani učetiri-cifrenog stil. Pretpostavljam da kada AMARC izmijenio njihovu bazu podataka polje koristiti 6 likovi su onda je odlučio koristiti taj stil za SVE pridošlice od Oktobra ’94, i nula je prefixed kada naredjenje broj je manje od 1000. Ref: eLaReF, Jun 17, 2012.

Da dodam da zbunjenost, avion mogli dobiti više PCNs ako se vratio ustanovi više puta – na primer, avion možda došao da AMARG za službu život produženje (to bi bila ni pružena PCN za vrijeme za njenu popravku). Onda bi se vratio u operativni flotu. Tokom svoje usluge, ako operatera utvrditi da su svi aviona ovog tipa treba nešto drugo, da budem proverio, aviona vratit će se u 309 AMARG za to provjeriti kao deo neke manje popravku.Na dolazak bi dobili nove (2) PCN. Na završetku manje popravke, avion ne bi se vratiti u operatera. Na kraju kad se operatera utvrditi da je avion više ne treba i da odu do skladišta, treći PCN bi bio dodijeljen. Ako se to desilo da aviona su se vratio u službi opet i zatim doneo AMARG za skladištenje, to bi dobiti *četvrti* PCH. (Broj: Robert D. Raina, Jun 27, 2013)

Avion može biti dodijeljen drugačije PCN ako to je administrativno prelazi na drugačije službe, dok je sedeo u boneyards. Na primjer – AMARG trenutno prodavnice C-131 da prvobitno stigao kao Mornarici sredstvo (i bio raspoređen u Mornarici PCN). Mornarica je prebačen aviona u Vazduhu Snaga (tako Mornarici PCN je uklonio, i zamijenjena zrakoplovstva PCN). TESTIRAJU onda prebačena u drugi vladina agencija, tako da TESTIRAJU PCN je uklonio, i zamijeniti od SAD Gov ne agencija PCN počevši saprefiks “AX.” Isti avion, tri različita PCNs. (Broj: Robert D. Raina, Jun 27, 2013)

Nedavno, AMARG upoznao novog kompjuterski sistem i odlučio da prestane da smeta da dodelim PCN kada se avion stigne u objektu. Sve je sada pratio do serijski broj, od kada nema dva aviona ikada imati potpuno ista serijski broj. PCNs nisu uklonjen iz stariji aviona, ali novi PCNs više dodijeljen avion kad su stići. (Broj: Robert D. Raina, Jun 27, 2013).

Spisak serijske brojeve od aviona prebačen u MASDC/AMARC se može naći na web stranici www.amarcexperience.com.

Proizvođač je Serijski Brojevi

Kada se avion je izgrađen, kompanija koja ga je izgradio je dodelio to proizvođač je serijski broj. Ovaj broj je obično prikazanna tanjiru montirane negdje unutar aviona. Kada se avion je prodao Zračnim Snagama, to je izdao vojne serijski broj od ministarstva Odbrane. Ova dva broja bez medveda odnos sa jedni druge, ali su često zbunjen jedno s drugim. Kada znam proizvođač je serijski broj posebno vojneaviona, ja listi. Ako vojna aviona na kraju završi u rukama civila, to je izdao građanski registracijski broj do vlasnik nacionalnog civilni civilnu avijaciju. U SAD-u, ovi brojevi se izdaje FAA, i poznat kao N-brojevi u SAD, pošto svi su početi sa pismo N. Obično, FAA koristi avion je serijski broj proizvođača da vidimo ove aviona. Na primjer, mnogo C-47 Skytrain aviona završio u civilni ruke nakon njihovog vojnog roka završio, i oni su pratili koristeći njihove proizvođač je serijske brojeve.

Nedostaje Clanove Posade Izveštaje

Za vrijeme drugog Svjetskog Rata, Nedostaje clanove Posade Izvještaji (MACRs) bili zapisano u dosije činjenice od posljednja poznata okolnosti u vezi nestale vazduh crews. Prvi odobrio u Maju 1943, MACRs si pripremila jedinica ubrzo nakon aircrew gubitak, i oni su poslali da američke vazdušne snage Heaquarters gdje su varalica. U MACRs odbrojani u red svoje izdavanje. Neki MACRs bio spreman kada se rat zavrsi, kao potreba i okolnosti diktirao. Pored toga, neki su MACRsspreman krajem rata da pokrije gubitke koji su se desili prije uvođenje MACR sistem. Ovo zašto neke 1942/43 gubici su veće MACR brojeve od onih koji su se desili nakon Možda 1943. Spisak MACR brojeve (zajedno sa avionom tip, jedinici, i datum) naći naArmyAirForces.com iz drugog Svjetskog Rata. Pun kopije MACRs može biti naručio iz Nacionalnoj Arhivi na Nacionalnoj Arhivi Vojni dosje.

Sljedeće je spisak serijske brojeve za NAS je Armija, i TESTIRAJU aviona. To je nepotpun, s brojnim praznine–pogotovo poslije godina. Ako znam konačni raspored posebno avion, ili ako se avion je neka posebna istorijski značaj, ovo informacija je u imeniku ovdje previše.

Uživaj pretraživanje kroz ove liste–ima puno uredno istorijski epizode pod uslovom ovdje. Ove liste ne znači potpuno ili greška-besplatno i cenila bih da čujem od nekog ko ima ili dodataka ispravke.

Ima mnogo ijudi koji žele da znaju za operativne povijesti ili ultimativni raspored posebno avioni iz baze podataka, ali o kojem sam malo ili bez informacija. Ako imate neko pitanje o istoriji posebno USAAF/AF aviona, možda ćete probati Air Force Istorijski Agencije Za Istraživanje što se nalazi u Maxwell AVIO, Alabama. Imaju karte na prakticno svaki avion, ikada posedovao ili koji vodi USAAC/USAAF/OPERACIJE, i mogli bi da odgovorim na tvoje pitanje prilično brzo. Još jedan izvor informacija je Pojedinačne Aviona Kartici dosije nalazi u Nacionalnom “Vazduh i Svemir” Muzej Arhive Divizije. Oni su također možda mogu da ti pomognem. Međutim, uvek ste dobrodošli na e-mail me u svakom slučaju, i vidimo da li mogu da iskopam nešto.

Tražilice

Ako želiš da pretražimo ovo mesto za serijski broj ili za poleti tip, idi da se Jeremy Kuris je pretraživac:

Pretraživač Za Ovo Stranici
Pošalji e-mail sa komentara i/ili prijedloge


Kumulativni Serijski Broj Serijal: 1908-1921

+ 1908-1921 Serijske Brojeve Prošle revidirane septembra 23, 2015

Serijski Broj Listi za Fiskalne Godine: 1922-sadašnjost

+ 1922-1929 Serijske Brojeve Prošle revidirane 2 avgusta, 2016
+ 1930-1937 Serijske Brojeve Prošle revidirane januara 10, 2017
+ 1938-1939 Serijske Brojeve Prošle revidirane Marta 19, 2017
+ 1940 Serijske Brojeve Prošle revidirane 27 travanj 2017
+ 1941 Serijske Brojeve 41-1 da 41-6721 Prošle revidirane Marta 15, 2017
+ 1941 Serijske Brojeve 41-6722 da 41-13296 Prošle revidirane Možda 15, 2017
+ 1941 Serijske Brojeve 41-13297 da 41-24339 Prošle revidirane Možda 20, 2017
+ 1941 Serijske Brojeve 41-24340 da 41-30847 Prošle revidirane April 9, 2017
+ 1941 Serijske Brojeve 41-30848 da 41-39600 Prošle revidirane 21-og Marta, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-001 da 42-30031 Prošle revidirane Možda 15, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-30032 da 42-39757 Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-39758 da 42-50026 Prošle revidirane Možda 20, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-50027 da 42-57212 Prošle revidirane Možda 16, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-57213 da 42-70685 Prošle revidirane februara 15, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-70686 da 42-91973 Prošle revidirane Možda 16, 2017
+ 1942 Serijske Brojeve 42-91974 da 42-110188 Prošle revidirane April 29, 2017
+ 1943 Serijske Brojeve 43-001 da 43-5108 Prošle revidirane Možda 16, 2017
+ 1943 Serijske Brojeve 43-5109 da 43-52437 Prošle revidirane Možda 14, 2017
+ 1944 Serijske Brojeve 44-001 da 44-30910 Prošle revidirane Možda 17, 2017
+ 1944 Serijske Brojeve 44-30911 da 44-35357 Prošle revidirane decembar 30, 2015
+ 1944 Serijske Brojeve 44-35358 da 44-40048 Prošle revidirane August 12, 2016
+ 1944 Serijske Brojeve 44-40049 da 44-70254 Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1944 Serijske Brojeve 44-70255 da 44-83885 Prošle revidirane Možda 18, 2017
+ 1944 Serijske Brojeve 44-83886 da 44-92098 Prošle revidirane Možda 18, 2017
+ 1945 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 19, 2017
+ 1946 da 1948 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 16, 2017
+ 1949 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 19, 2017
+ 1950 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 18, 2017
+ 1951 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 19, 2017
+ 1952 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 20, 2017
+ 1953 Serijske Brojeve Prošle revidirane Maj 8, 2017
+ 1954 Serijske Brojeve Prošle revidirane januara 1, 2017
+ 1955 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 29, 2017
+ 1956 Serijske Brojeve (56-001/956) Prošle revidirane novembar 15, 2016
+ 1956 Serijske Brojeve (56-957/6956) Prošle revidirane April, 10, 2017
+ 1957 Serijske Brojeve Prošle revidirane 27 travanj 2017
+ 1958 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 14, 2017
+ 1959 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 14, 2017
+ 1960 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1961 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1962 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1963 Serijske Brojeve Prošle revidirane Maj 8, 2017
+ 1964 Serijske Brojeve Prošle revidirane Maj 8, 2017
+ 1965 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 14, 2017
+ 1966 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 20, 2017
+ 1967 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1968 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 6, 2017
+ 1969 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 30, 2017
+ 1970 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1971 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 30, 2017
+ 1972 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 30, 2017
+ 1973 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 30, 2017
+ 1974 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1975 Serijske Brojeve Prošle revidirane novembar 15, 2016
+ 1976 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 30, 2017
+ 1977 Serijske Brojeve Prošle revidirane januara 17, 2017
+ 1978 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 30, 2017
+ 1979 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 14, 2017
+ 1980 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1981 Serijske Brojeve Prošle revidirane, 7 April, 2017
+ 1982 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 14, 2017
+ 1983 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1984 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1985 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1986 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1987 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 14, 2017
+ 1988 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1989 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 1990 Serijske Brojeve Prošle revidirane januara 7, 2017
+ 1991 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 3, 2017
+ 1992 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 15, 2017
+ 1993 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 3, 2017
+ 1994 Serijske Brojeve Prošle revidirane 27 travanj 2017
+ 1995 Serijske Brojeve Prošle revidirane decembra 23, 2015
+ 1996 Serijske Brojeve Prošle revidirane decembra 23, 2015
+ 1997 Serijske Brojeve Prošle revidirane decembra 7, 2015
+ 1998 Serijske Brojeve Prošle revidirane oktobra 27, 2016
+ 1999 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 15, 2017
+ 2000 Serijske Brojeve Prošle revidirane June 13, 2016
+ 2001 Serijske Brojeve Prošle revidirane June 13, 2016
+ 2002 Serijske Brojeve Prošle revidirane oktobra 3, 2016
+ 2003 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 3, 2017
+ 2004 Serijske Brojeve Prošle revidirane, 7 April, 2017
+ 2005 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 24, 2017
+ 2006 Serijske Brojeve Prošle revidirane decembru 25, 2014
+ 2007 Serijske Brojeve Prošle revidirane Marta 15, 2017
+ 2008 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 15, 2017
+ 2009 Serijske Brojeve Prošle revidirane februara 15, 2017
+ 2010 Serijske Brojeve Prošle revidirane januara 2, 2017
+ 2011 Serijske Brojeve Prošle revidirane decembra 7, 2016
+ 2012 Serijske Brojeve Prošle revidirane April 20, 2017
+ 2013 Serijske Brojeve Prošle revidirane Marta 17, 2017
+ 2014 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 3, 2017
+ 2015 Serijske Brojeve Prošle revidirane Možda 3, 2017
+ 2016 Serijske Brojeve Prošle revidirane Marta 2, 2017
+ 2017 Serijske Brojeve Prošle revidirane Marta 2, 2017
+ 2018 Serijske Brojeve Prošle revidirane decembar 30, 2013

 

Zbog zahtev, ja sam sada postavlja je rezime za najnovije informacije da TESTIRAJU serijski broj podataka. Ja post novosti o svake dve nedelje, i rezime najnovije set ažuriranja može vidjeti klikom link ispod.

Sažetak Možda 21, 2017 novosti.
Pritisnite ovde da se vratimo na listu NAS Mornaricu i da NAS Marinaca aviona serijske brojeve.

 

Lista Skraćenice i Skraćenice

 • AAA: Anti-Avionska Artiljerija
 • AB: Vazdušne Baze
 • OS: zrakoplovstvo
 • AVIO: Air Force Baze
 • AFM: Zračnih Snaga Mjesečni
 • ANG: Zrak Nacionalna Garda.
 • AP: Aerodrom
 • AMARC: Aerospace Održavanje i Regeneraciju Centar, Davis Monthan AVIO, Arizona
 • ANLC: vojne Likvidacije Komisije
 • BEA: Britanski Evropska Airways
 • BOAC: Britanski preko mora Airways Korporacije
 • POZADINE: Bombardovanje Grupi
 • SRANJE: Bombardovanje Odred
 • C-N: Izgradnju Broj
 • CA: Borbenog Aviona
 • CAA: Građanskog Astronautska Autoritet, formirali 1938. Kasnije je postala Građanskog Astronautska Uprave 1940. 1958, CAA je preuredio u Federalne Avijacije Agencija
 • KAFIĆ: Konfederacije zrakoplovstvo (sada Smješak zrakoplovstvo)
 • KAPETANE: Građanskog Vazdušnu Patrolu
 • CL-26: USAAF kategoriju aviona smatra da se non-letenje aviona koristi za obuku zemlju maintence osoblje.
 • DOW: Umro je od Rana.
 • DPC: Odbrane Biljka Korporacije (podružnica u SAFVET)
 • DRMO: Odbrane Reutilization i Marketing–Entitet koji prodaje viška aviona, obično se da budeš uništena kao staro gvožđe.
 • DVM: Depo Vliegtuig Materieel (Holland)
 • EdA: Ejercito de Aire (španski zrakoplovstvo)
 • FAA: Federalne Avijacije Agencija (formirali 1950). Kasnije nazvana Federalne Avijacije Uprave u 1966)
 • O moj jebeni bože: Borac Grupi
 • O: Odred Lovaca
 • FLC: Strana Likvidacije Komisije. Agencija je postavila ministarstvu Rata, povezali i vodi kroz državu. Prodao aviona u neutralne zemlje
 • FMS: Strani Vojni Prodaje–Stvorio 1968 da olakša prodaja NAM vojne opreme da forengn vlade. Kupac ne dogovor direktno sa preduzimač, umjesto Odbrana Sigurnosti Saradnje Agencija služi kao posrednik. Neka TESTIRAJU FMS programi imaju dvije riječi kod imena, počevši sa riječ MIRA, s druga riječ zastupa neke aspekt mušterija.
 • Svake od njih: Fiskalne Godine
 • JASDF: Japan Zrak samoodbrani Silu
 • JMSDF: Japanski Pomorski samoodbrani Silu
 • JSTARS: Zajednički Nadzor Meta Napada Radarski Sistem
 • KIA: Poginuo U borbi.
 • KLu: Koninklijke Luchtmacht (Kraljevski Holandije Zrakoplovstvo
 • LLN: Leger Luchtmacht Nederlandu (Holandije Vojska Zračnih Snaga)
 • MACR: Nestali clanove Posade Izvještaj
 • MAPI: Vojne Pomoći Program
 • MASDC: Vojne Avione Skladište i Raspolaganju Centru
 • MDAP: Zajedničkog Odbrane Pomoć Programu je–Savezne vlade program stvoren u 1949 da pružamo vojnu i finansijsku pomoć savezničke nacija.
 • MIA: Nestali U Akciji
 • MLD: Marinac Luchtvaart Dienst (Kraljevski Holandije Mornarici)
 • MSN: Serijski Broj Proizvođača
 • NACA: Nacionalne Savjetovanja Komitet za Astronautska
 • NASA: Nacionalna Astronautska i Prostor Uprave
 • NASM: Nacionalne “Vazduh i Svemir” Muzeju
 • NEIAF: Nizozemskoj Indiji zrakoplovstvo
 • NTU: Ne oduzeo
 • PLAAF: nor Vojska zrakoplovstvo
 • POW: Ratni Zarobljenik
 • RAAF: Kraljevski Australijski zrakoplovstvo
 • RAF: Kraljevsko zrakoplovstvo
 • RCAF: Kanadskoj zrakoplovstvo
 • SAFVET: Obnovu Finansija Korporacije … vladina agencija osnovao 1932 da dao pomoć da državnih i lokalnih vlasti i da se kredita banaka, željeznice, hipoteku udruženja, i drugih firmi. Tokom rata, SAFVET napravio kredita enterprisesneophodno za rat. Takođe je nadzirao prodaju i raspolaganju viška i viška aviona krajem rata.
 • SAFVET: Kraljevski Leti Korpus
 • RMC: se Vratio u Kontrolom Vojske
 • RNZAF: Kraljevski Novi Zeland zrakoplovstvo
 • ROCAF: Republike Kine zrakoplovstvo
 • LOVAC: Ispitanih Bitku Štete
 • SEBI: Jugoistočnoj
 • CILJ: Pogodio Sa Optužbom … formalnost kojom jedinicom daje kontrolu nad avionom, kad više nemaju smisla za to, tako da oni su više nije formalno odgovoran za to. Ovo može biti, jer avion je uništen, oštećen nepopravljivo, postao vrata straža, vatra hulk, ili domet meta, ili zato što je stavili u skladiste.
 • SOS: Specijalne Operacije Odred
 • SVN: Vijetnamu
 • TACAMO: Preuzeti komandu I iseli
 • TASS Taktički Zračnu Podršku Odred
 • TFS: Taktički Odred Lovaca
 • TFW: Taktički Borac Krilo
 • USAAC: Vojska Sad zrakoplovstvo
 • USAAF: Vojska Sad Zračnih Snaga
 • AF: zrakoplovstvo Sad-a
 • VIP: Veoma Važna Osoba
 • AAAA: Rat Imovinu Uprave
 • W/O: Otpisali
 • WFU: Povući Iz Koristiti
 • WPAFB: Wright Patterson Air Force Baze

Reference

Pritisnite ovdje da vidi spisak preporuka za serijske brojeve navedene u ovoj stranici.